18-åringer henger ut nasjonalist på nettet

Hevder han forsøkte å lokke mindreårig til sex.

(Dagbladet.no): I april publiserte tre 18-årige filmskapere fra SOS Rasisme en YouTube-dokumentar kalt «Vigrid: Det siste oppgjør», som per dags dato er sett drøyt 30 000 ganger.

Dokumentaren tar blant annet for seg Øivind Heian i Norgespatriotene, og i filmen kommer det også fram påstander av svært privat karakter.

Blant annet påstår filmskaperne at Heian har forsøkt å lokke en mindreårig jente til å ha sex med seg.

I morgen skal Oslo tingrett ta stilling til om filmen skal fjernes fra YouTube.

- Fri fantasti

«Vigrid: Det siste oppgjør» er en profesjonell og velklippet dokumentar, og innledningsvis presenteres flere interessante problemstillinger. Det påvises også koblinger mellom Norgespatriotene og Vigrid, blant annet dokumentert ved at Vigrid-frontfigur Tore Tvedt og Heian bodde sammen.

Etter hvert tar imidlertid filmen en annen og mer personlig vending. En av filmskaperne forteller at de har tilgang til opplysninger som viser at Heian forsøkte å lokke en 14 år gammel jente til å ha sex med seg.

- Dette er fri fantasi, sier Heians advokat Raymond Giltun til Dagbladet.no.

ANTIRASISTER:  Tommy Myrbostad, Magne Strømmen og Anders Eikeland brukte ett år på YouTube-dokumentaren, og ble trukket for retten. I morgen kan filmen deres bli stoppet. Foto: Erik Birkeland
ANTIRASISTER: Tommy Myrbostad, Magne Strømmen og Anders Eikeland brukte ett år på YouTube-dokumentaren, og ble trukket for retten. I morgen kan filmen deres bli stoppet. Foto: Erik Birkeland Vis mer

I filmen vises det også et sladdet bilde av en mann med en erigert penis, som angivelig også skal være Heian. Dette benektes imidlertid også av advokaten og hans klient. Til slutt opplyses det i filmen at Heian er dømt for besittelse av barnepornografi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rein sjikane. De opplyser om denne dommen, uten å ta med at Heian ble frikjent for forholdet i ankeinstansen, sier advokat Giltun.

Stammer fra datainnbrudd

Filmskaper Tommy Myrbostad (18) forteller at han ser det som sin oppgave å avsløre for folk hvem Heian virkelig er.

- Myndighetene lar disse syke folka få holde på. Da er det vår oppgave å si ifra, sier Myrbostad til Dagbladet.no.

Han forteller at flere av de private opplysningene - blant annet nakenbildet - stammer fra et datainnbrudd på Heians maskin. Myrbostad og SOS Rasisme vil legge fram dokumentasjon på at opplysningene i dokumentaren stemmer, og føler seg sikre på at retten vil la videoen bli liggende ute på nettet.

- Du karakteriserer Heian som «syk». Har han ikke da et visst krav på vern mot at slike opplysninger publiseres?

- Det er et godt spørsmål. Det er selvfølgelig trist at vi må gå så hardt ut. Men Heian har fått så mange tilhengere, og jeg mener det er viktigere å vise dem hva slags fyr han er enn å beskytte ham, sier Myrbostad.

18-åringer henger ut nasjonalist på nettet

Vil leve videre

Øivind Heian selv forteller at han har opplevd filmen som en belastning, men er mest opptatt av at han ikke skal omtales som nazist.

- Jeg brøt med Vigrid for lenge siden. De står blant annet for en del jødehat som jeg ikke stiller meg bak, sier Heian til Dagbladet.no.

Retten skal i denne omgang kun ta stilling til om de skal pålegge filmskaperene å fjerne filmen, i påvente av at søksmålet kommer opp for retten til høsten.

Uansett tror ikke Myrbostad at filmen kommer til å bli borte fra nettet.

- Det er mange som har lastet den ned. Filmen vil garantert leve videre, sier han.