18 norske artister til verdens viktigste musikkfestival

Og for første gang skal norske rappere prøve å imponere amerikanerne.

(Dagbladet.no)

- Han som er bookingansvarlig på South By Southwest så konserten min på Øya. Vi ga ham en demo, som han begynte å spille radioprogrammet sitt. Det endte at jeg ble invitert til å spille konsert i år, forteller rapperen Chris Lee.

I år er 18 norske artister booket til South By Southwest-festivalen i Austin, Texas. Aldri før har så mange hatt sjansen til å vise seg fram for den amerikanske og internasjonale musikkbransjen. Men så skal de også konkurrere med oppmerksomheten med flere tusen andre artister.

Norsk hiphop

Selv om 2006 ikke akkurat var det beste året for norsk hiphop, får to norske rappere sjansen i Texas. Sammen med El Axel fra Equicez, skal Chris Lee representere norsk hiphop - for første gang på South By Southwest.

- Jeg har ikke trua på at SXSW er veien til gull og grønne skoger, men det er en mulighet til å vise seg fram for bransjen, og hvem sier vel nei til det?

Viktige bransjekontrakter

Da Inger Dirdal i Music Export Norway dro til Texas for første gang for fem år siden, var det bare to norske band som spilte. Hun mener det er viktig for norske band å kunne vise seg fram i Austin.

RAPPER: Chris Lee skal forsøke å overbevise amerikanerne om at norsk hiphop er bra på South By Southwest. Foto: Petter Garaas
RAPPER: Chris Lee skal forsøke å overbevise amerikanerne om at norsk hiphop er bra på South By Southwest. Foto: Petter Garaas Vis mer

- Hvis man skal velge seg én festival å spille live på, er det SXSW viktigst. Den er bred og favner alle sjangre. Men samtidig er den veldig stor, if you cam make it there, you can make it anywhere, sier Inger.

Hun har flere eksempler på artister som har inngått viktige bransjekontrakter etter å ha deltatt på SXSW.

- Low Frequency in Stereo fikk stort presseoppslag og ble lisensiert til et amerikansk selskap, og Real Ones fikk en avtale med The Agency Group, forteller hun.

Gjengangere

Flere av artistene på årets liste har vært med på South By Southwest før. Real Ones var blant annet med i fjor, og BigBang, Sondre Lerche og Thomas Dybdahl har alle spilt tidligere. Hvis alt går som det skal, kan derimot Chris Lee, som enda ikke har gitt ut debutplata si, slå enda en norsk rekord.

-Det andre bandet mitt, Grifter City, er med i en gruppe på femten etterslengere som kanskje også får spille. I så fall får jeg en dobbeltopptreden på South By Southwest i år, sier Chris Lee.

Disse drar til South By Southwest i år:

Bermuda Triangle

Datarock

Thomas Dybdahl

El Axel

Evan Seleven

Grand Island

Kate Havnevik

Chris Lee

Sondre Lerche

Lionheart Brothers

Marit Larsen

New Violators

120 Days

Real Ones

Sissy Wish

Turbonegro

BigBang

Noxagt