Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Youtube-saken

19-åring dømt til å betale 140 000 kroner i Youtube-saken

Dennis Vareide fikk medhold i Oslo tingrett.

DOM HAR FALT: Dennis Vareide, kjent fra Youtube-duoen Prebz & Dennis gikk til sivilt søksmål mot en youtuber, som kom med grove anklager mot ham. I dag falt dommen. Her ser vi Vareide og hans advokat Jon Wessel-Aas i Oslo tingrett forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOM HAR FALT: Dennis Vareide, kjent fra Youtube-duoen Prebz & Dennis gikk til sivilt søksmål mot en youtuber, som kom med grove anklager mot ham. I dag falt dommen. Her ser vi Vareide og hans advokat Jon Wessel-Aas i Oslo tingrett forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 19 år gamle youtuberen fra Oslo som har publisert svært grove påstander mot Dennis Mikal Stabell Vareide (27) på Youtube, er dømt til å betale 50 000 kroner i oppreisning. Han må også betale saksomkostninger på 90 000 kroner.

- Fullt medhold til meg. En knusende dom mot youtuberen. En dom som jeg hadde forventet, den er grundig og viktig - ikke bare for meg, sier Dennis Vareide.

FIKK MEDHOLD: Dennis Vareide fikk medhold i Oslo tingrett. Her sammen med advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK MEDHOLD: Dennis Vareide fikk medhold i Oslo tingrett. Her sammen med advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingen vill vest på Youtube

Han er lettet og glad når han snakker med Dagbladet minutter etter at han har fått dommen.

- Dommen sender et sterkt signal til alle på nettet, og påpeker at det ikke skal være noen vill vest på Youtube, sier Vareide.​​

Dennis Vareide er kjent fra Youtube-duoen Prebz & Dennis, som står bak Norges mest populære Youtube-kanal med 250 000 abonnenter. Han er også for tida med i «Farmen kjendis» på TV 2.

Saksøkt 19-åring fornøyd

Også den 19 år gamle youtuberen er fornøyd med sakens utfall:

- Det var jo et opprinnelig krav på 260 000 kroner. Å få det redusert til 140 000 kroner er så å si en drøm, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har valgt å anonymisere youtuberen.​

Sletter ikke videoene

19-åringen sier videre at han framover kommer til å tilpasse seg betydelig mer.

- Jeg kommer til å legge mye mer vekt på dette med ordlegging i videoene mine. Jeg kommer til å understreke hva som er det faktiske poenget, slik at videoene ikke kan tolkes langt bort fra det de prøver å fremme.

19-åringen sier at han ikke kommer til å slette videoene fra Youtube selv.

Han regner med at Youtube kommer til å fjerne videoene hvis de får se dommen fra Oslo tingrett.

- Jeg lar videoene stå, og så lar jeg Youtube ta en avgjørelse på dette. Det blir en prinsippsak.

«Massiv krenkelse»

I dommen fra Oslo tingrett står det at Vareide har fått medhold fullt ut, og at den dømte 19-åringen har «rettsstridig fremsatt en rekke udokumenterte ærekrenkelser».

Videre står det at youtuberens «exposed»-videoer «inneholder sammenhengende massiv krenkelse og sjikane av Vareide».

Retten påpeker også at 19-åringen ikke har vist noen form for anger:

«(...) han har ikke fiernet videoen fra Youtube, eller på annen måte beklaget videoene eller gjort forsøk på å rette opp skadevirkninger».

Forrige fredag måtte den unge youtuberen møte i Oslo tingrett. Der møtte han Dennis Vareide og hans avdvokat Jon Wessel-Aas, som i det sivilt søksmål krevde inntil 130 000 kroner i oppreisning - pluss Vareides saksutgifter på ca 130 000 kroner.

- Et signal til alle på Youtube

Vareides advokat Jon Wessel-Aas og også strålende fornøyd med dommen. At erstatningsbeløpet på 50 000 kroner er lavere enn de 130 000 kronene de fremmet, spiller ingen rolle, ifølge advokaten.

- Dette er først og fremst viktig for Dennis , sier Wessel-Aas og legger til:

EN SEIER: - En knusende dom og seier til meg, sier Dennis Vareide til Dagbladet - her med advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Bjørn Langsem
EN SEIER: - En knusende dom og seier til meg, sier Dennis Vareide til Dagbladet - her med advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Dommen fastslår helt klart at påstandene fra denne youtuberen er falske og usanne. Dessuten adresserer dommen et signal til alle på Youtube, Facebook og Instagram om at de samme juridiske regler gjelder der som for pressen forøvrig.

Han presiserer at det er en viktig dom.

- Dommen slår tydelig fast at personvernet gjelder for alle som ytrer seg på nettet. Den sender også et signal til enkelte alternative nettaviser hvor grensa går, sier advokaten.

Prosederte saken selv

​19-åringen møtte i retten forrige fredag uten advokat, og forklarte det med at han ikke kunne ta seg råd til det. Han prosederte derfor saken selv.

Den saksøkte hevdet at opplysninger han hadde fått fra ulike kilder, tegnet et annet og sannere bilde av Vareide - og at det var viktig for ham å «avsløre» Vareides sanne jeg.

Det kom fram at påstandene er basert på annen og tredjehånds informasjon, fra eposter og chatter fra anonyme kilder og falske brukerkontoer.

19-åringen fortalte i retten av han ikke har kommet i gang med studier etter videregående skole eller har fast jobb. Han beskrev seg som ufør og ubemidlet - og lever av penger han får og låner av sin samboer.

«Exposed-videoer»

Det var i august i fjor, samme dag som premieren på kinofilmen «Prebz og Dennis: The Movie», at ble han anklaget for straffbare forhold i et kvarters Youtube-innslag.

- Jeg fryktet at dette skulle føre til at kinosjefer ville ta ned filmen, så derfor foretok jeg meg ingen ting. Når saksøkte en måned senere gjentok beskyldningene, var tiden moden til å ta opp kampen, sa Vareide i retten.

Den saksøkte youtuberen har tidligere lagt ut såkalte «exposed»-videoer - noe som førte til at den som da ble rammet, mistet sponsorer og fikk ødelagt sitt Youtube-rykte. Saken ble politianmeldt, men henlagt.

- Slike saker må møtes med sivilt søksmål, har advokat Jon Wessel-Aas tidligere uttalt til Dagbladet.

- Beskyldningene er ikke bare udokumenterte, de er usanne, og de fremstår som fremsatt i ren sjikanehensikt, hevdet advokat Wessel-Aas i retten.

Dommer i saken er Kim Heger, som fant den tidligere politimannen Eirik Jensen skyldig for medvirkning til hasjsmugling og grov korrupsjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!