- 1,9 millioner er nesten det samme som null.

Namsos Rock City mister store deler av statsstøtten.

KUTTES Blir statsbudsjettet for 2015 vedtatt slik det foreligger nå, kuttes Rock city i Namsos med 4,1 millioner kroner i 2015.
Foto: Bjørn Tore Ness / NTB scanpix
KUTTES Blir statsbudsjettet for 2015 vedtatt slik det foreligger nå, kuttes Rock city i Namsos med 4,1 millioner kroner i 2015. Foto: Bjørn Tore Ness / NTB scanpixVis mer


I statsbudsjettet for 2015 er tilskuddet til Nasjonalt ressurssenter for pop og rock, eller Rock City, redusert med 4,1 millioner kroner.

Fra 6 millioner i 2014 til 1,9 millioner i 2015.

- Med utviklinga av flere regionale kompetansemiljøer innenfor samme musikksjanger andre steder i landet, har behovet for en samlende nasjonal aktør i Namsos blitt tilsvarande mindre, seier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding på Kulturdepartementets nettsider.

Det er dramatiske nyheter for Rock City, som har slitt med økonomi og billettsalg de siste årene.

- Jeg tenker at det er dramatisk, selvfølgelelig, sier daglig leder Åsmund Prytz.

Han er oppsagt av styret, men fungerer som daglig leder ut oppsigelsestida.

- Betyr dette kroken på døra for Rock City?

- Det må man nesten se på når man går gjennom totalbudsjettet for neste år.

- Var det dette dere så for dere at kom til å skje?

PÅ VEI UT: Åsmund Prytz er daglig leder i Namos Rock City - til oppsigelsestiden går ut. 
Foto: Anders Grønneberg
PÅ VEI UT: Åsmund Prytz er daglig leder i Namos Rock City - til oppsigelsestiden går ut. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg har fått signaler på at det var veldig mye positivt som skjedde, så jeg regnet med at ting skulle bli som tidligere. Det vi må gjøre nå er å se på de mulighetene som finnes for å gjøre noe med budsjettet før det blir vedtatt, sier Prytz.

Stortinget vedtok å opprette Namsos Rock City i 2005, og det ble åpnet i 2011 av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt.

I 2013 måtte Namsos kommune gå inn med en redningspakke på 3.7 millioner kroner.

Ordfører i Namsos, Morten Stene (AP) understreker at det her er snakk om et budsjettforslag, men ser ikke helt hvordan de skal kunne drive Rock City videre med støttebeløpet som er forespeilet i statsbudsjettet.

- Det her er jo veldig ferskt og vi vet ikke hva det kommer til å bety for Rock City. Men det er klart at det er veldig dramatisk. Vi var trygge på at vi skulle få det samme tilskuddet som vi har fått til nå, vi har fått fart på Rock City. Men 1,9 millioner er nesten det samme som null. Det er for lite til å klare å opprettholde farten i det vi holder på med. Vi er i dag uten daglig leder, og det ser ikke ut til at vi har mulighet til å ansette en ny slik situasjonen er nå. Det er en mørk dag, sier han.

Han forklarer at nedjusteringen av støttebeløpet også har konsekvenser for hvor mye penger Rock City kan få av fylkeskommunen. Prinsippet er at staten skal bidra med seksti prosent, Namsos kommune tjue prosent og Nord-Trøndelag fylkeskommune med 20 prosent.

-  Hvis fylkeskommunen følger prinsippet så betyr det 400 000 i stedet for to millioner. Da dekker vi ikke husleien til Rock City, så da vet jeg ikke hva vi gjør.

Han sier de ikke har gitt opp håpet og kommer til å jobbe videre mot Stortinget og Kulturkommiteen for å forsøke å minske skaden, men at han er skuffet over regjeringen.

- Rock City er like mye næring som kultur, derfor er jeg veldig skuffet over regjeringen. Det ser ikke ut som om de prioriterer næringssatsing i Utkant-Norge. Da vi etablerte Rock City var det en veldig optimisme, vi hadde fem statsråder på åpningen. Men det handler om å satse på nasjonale prosjekter rundt i landet, når regjeringen tar bort støtten er det kommunen som sitter igjen med ansvaret. Det betyr at vi ikke tør å satse på nasjonale prosjekter fordi vi ikke vet hvor lenge vi har staten med på laget. Det er få garantier for at satsingene videreføres, sier Stene.

SKUFFET: Ordfører i Namsos, Morten Stene (AP) er skuffet over beslutningen om å kutte i støtten til Namsos Rock City. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SKUFFET: Ordfører i Namsos, Morten Stene (AP) er skuffet over beslutningen om å kutte i støtten til Namsos Rock City. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer