1900 nakne finner

Nakenfotografen Spencer Tunick kledte av Helsingfors i dag. Se bildene fra hele verden!

Nærmere 2.000 nakne finner fylte søndag morgen Salutorget i Helsingfors, til ære for den amerikanske fotografen Spencer Tunick. Stedet for seansen ble holdt hemmelig til det siste, av frykt for at skuelystne skulle strømme til og ødelegge for Tunick.

2.500 finner hadde på forhånd meldt seg som fotomodeller, men mange så ut til å ha fått kalde føtter allerede før klærne var kastet.

Søndag morgen var likevel 1.900 på plass i Saluhallen, der klær ble etterlatt og modellene måtte undertegne på at de var ved sine fulle fem og overlot rettighetene til bildene av sin nakne kropp til fotografen. Da formalitetene var over vandrer de nakne finnene i samlet tropp ut på Salutorget, til instruksjoner i megafon fra Tunick.

- Tenk lykkelige tanker, men gjør ingen grimaser, oppfordret den amerikanske fotografen som er berømt for sine bilder av nakne menneskemengder verden over.

Invitasjonen til Finland kom fra det finske tidsskriftet Image og Helsingfors bys kunstmuseum, og besøket i den finske hovedstaden var Tunicks første i Norden. Etter å ha dannet en V på Salutorget gikk ferden videre til Katrinegatan der Tunick fikk sine saunavante og alt annet enn blyge modeller til å legge seg ned på ryggen før han trykket på utløseren.

Det tredje bildet ble tatt foran Havis Amanda-fontenen, som overrislet modellene i fremste rekke idet bildet ble tatt.

Fjerde og siste bilde tok den amerikanske fotografen i Esplanadparken, etter først å ha sendt kvinnene blant modellene tilbake til ventende klær.

(NTB)

UBLYG FORSAMLING: Over 1500 stilte opp da Spencer Tunick gjestet Sveits i juli.
<B>NAKEN KUNST: De nakne finnene flokket seg rundt fontenen til ære for den verdenskjente fotografen.
KROPP MOT KROPP: Siden 1992 har amerikaneren regissert og fotografert offentlig nakenhet ved over 150 anledninger rundt om i hele verden på alle kontinenter.
ARGENTINA: Nakenflokken venter på fotografen i Buenos Aires i april.
<B>VAKKERT LANDSKAP: Tunick kaller kunstverkene sine "Nude Landscape".