2 mill. på 1-2-3

Etter bare tre uker er Åsne Seierstads reportasjebok «Hundre og én dag» solgt i cirka 70000 eksemplarer. Det gir henne en inntekt på to millioner kroner på den korte tida.

Bare i Norge er «Hundre og én dag» solgt i underkant av 50000 eksemplarer gjennom bokklubber og cirka 20000 gjennom bokhandlere. Salget vil gi Seierstad en inntekt på rundt to millioner kroner - forutsatt at hun får normal royalty. En inntekt på to millioner kroner er derfor trolig et vagt anslag.

«Hundre og én dag» har bare vært til salgs siden 8. november. Og for ordens skyld, det er noen uker igjen til jul.

Seierstad vil ikke kommentere pengebeløp, men sier hun er godt fornøyd.

- Jeg hadde ingen forventninger til boka. Men dette viser at folk er nysgjerrig på å finne ut hva som skjedde under Irak-krigen. Jeg tror det er et stort behov for det nå, i og med at krigshandlingene fortsetter. Gjennom boka min kan man få litt mer bakgrunn for å forstå det som skjer i dag, sier Seierstad til Dagbladet.

På lønningstoppen

Seierstad tjente 5,2 millioner kroner i fjor - det var før salget av «Bokhandleren i Kabul» tok av for fullt. Ingen andre norske forfattere tjente så mye i 2002.

I dag reiser Seierstad til Nederland for å promotere sin nye reportasjebok «Hundre og én dag». I Sverige er førsteopplaget på 40000 allerede utsolgt etter ei uke, og boka er trykket opp i nye 20000 eksemplarer.

I tillegg til salg her hjemme og i Sverige, er boka ute i Danmark og Nederland. Boka vil også bli solgt i Spania, Italia, Island og Finland.

- Hvor mange bøker selger du fordi du heter Åsne Seierstad?

- Alle i Norge som fulgte med på Irak-krigen, fikk også med seg at jeg var en av dem som formidlet krigen på NRK og i Aftenposten. De som nå har lyst å lese boka, har trolig likt min måte å fortelle på. De ønsker kanskje å få vite mer enn det som fikk plass i mediene som kjappe nyhetsmeldinger. Men hadde boka ikke fått gode kritikker, tror jeg ikke folk ville lest den.

Kritiserer amerikanerne

Seierstad kritiserer amerikanerne for å ha gjort en rekke feil i Irak.

- Amerikanerne har gjort mange feil siden starten. De oppløste alle institusjoner og lot irakerne plyndre vilt. Det synes som om den amerikanske utenrikspolitikken har vært ganske naiv ved at de ikke har tatt høyde for det store kulturelle spennet og de konfliktene som kunne oppstå mellom dem og irakerne. De har ødelagt mange av mulighetene de hadde til å skape fred, sier Åsne Seierstad.