20 år bak mikrofonen

Både RadiOrakel og AKKS har 20-årsjubileum i år. I løpet av den tiden har flere tusen jenter lært seg å snakke, synge og spille - i mikrofonen.

Kvinnebevegelsen slik vi så den i 70-tallsdrakt er kanskje passé, men jentene har ikke lenket seg til kjøkkenbenken de siste 20 årene av den grunn.

i 1982 var det noen som trosset pastelldiktaturet og startet to institusjoner som kastet seg inn på to av gutteklubbenes enemerker - nemlig media og musikk. Siden har tusenvis av jenter lært seg triksene bak mikrofonen.

Radiodronninga

<> RadiOrakel <>
  • Idealistisk, demokratisk organisasjon med hoved-målsetting å utdanne kvinner foran og bak mikrofonen, og å bekjempe all diskriminering på bakgrunn av kjønn, rase, religion og seksuell legning.
  • Har 44 sendetimer i uka og kan høres på FM 99,3 i Oslo-regionen.
  • www.radiorakel.no
  • www.blitz.no
RadiOrakel var verdens første kvinneradio, og har overlevd uten driftstøtte eller reklamekroner i 20 år. Siden Rita Westvik starta lokalradioen har den sendt mer en 25 000 timer med debatt, musikk og idealisme ut til Oslo befolkning.

- RadiOrakel har betydd mye for meg. Det er et fantastisk sted hvor du blir lært opp i radio, knytter kontakter og hvor miljøet er kreativt og engasjert, forteller Hege Moe Eriksen som har holdt til på RadiOrakel i fire år.

- Det beste er at du får lov å utvikle dine egne prosjekter. Jeg dro i fjor til Baskerland en måned for å lage en dokumentar. Jeg holdt på å bli sprengt av en bombe - fikk det til og med på teip, sier Eriksen og ler. Og selv om hun til daglig jobber i NRK radio, er hun fremdeles knyttet til RadiOrakel.

- Det er et sted du blir, sier hun.

Kvinnelige medienavn som Signy Fardal, Rita Westvik, Nina Stensrud Martin og Christine Koht har alle startet sin karriere på RadiOrakel. Det samme gjelder gutter som Espen Thoresen, bandet Palace of Pleasure og Hank von Helvete, frontfigur i Turboneger.

Radiostasjonen ser det nemlig som sin oppgave å lære opp ungdom i radiojournalistikk - særlig jenter. Mer enn 1000 jenter har blitt skolert på loftet på Blitz-huset.

- RadiOrakel er veldig opptatt av å fremme kvinner i media. Det er noe vi må bli bevisst på - det er fremdeles en stor skeivhet, sier Eriksen, som skal være debattleder på klubben Blå på onsdag, hvor temaet nettopp er kvinners spillerom i media.

Jenteband

<> AKKS <>
  • Idealistisk musikk-organisasjon med målsetting å rekruttere, motivere og synliggjøre jenter i musikk-bransjen. Men samarbeider også med gutter for å nå målsettingene.
  • Har lokalkontorer i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.
  • www.akks.noMusikkfabrikken AKKS (Aktivt Kvinnekultursenter) startet også for 20 år siden, med mål om å få inn jenter i musikkbransjen

- Det viktigste er å gi jenter muligheten til å delta. Til å ha musikkglede. Man er ikke nødt til å bli verdensstjerner, sier Siri Eriksen i AKKS Oslo.

I dag har de avdelinger i flere norske byer. Det startet i Oslo i 1982, og på slutten av 90-tallet spredte AKKS seg til Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

På samme måte som RadiOrakel driver radio-opplæring, driver de lokale AKKS-kontorene med kursing for jenter, i instrumenter, samspill, lyd, låtskriving, DJ-ing og elektronisk musikk. I tillegg leier de ut øvingslokaler, arrangerer konserter og seminarer.

- Vårt mål er å rekruttere amatørmusikere - og å få dem i gang. Opptil tusen jenter har gått på kurs hos oss i løpet av 20 år, forteller Eriksen.

Feiring

Både RadioOrakel og AKKS feirer nå sine 20 år med festival og konserter.

På programmet i Oslo står blant annet:

Blå Onsdag 16. okt: Åpning av RadiOrakel 20 år.

En Champagne-brusende åpning med Rita Westvik i hovedrollen, debatt med mange spreke medie- damer som Anne Kat. Hærland og Brita Møystad Engseth og konserter med svensk jente-hip hop og DJ-Malin.

So What! torsdag 17. okt: Konsert RadiOrakel 20 år

Den tysk-franske gruppa Stereo Total blandet genrer og sper på med humor.

John Dee lørdag 19. oktober: AKKS 20 års jubileum

Konsert med Umbrella, Pumps, X-Lovers, Coax, Rita Kvist. Ingvild fra Laundrettes snurrer skiver og Beate Nossum og Lena Wikander leser fra sin nye bok.

KJENT FJES:</B> Du kjenner henne kanskje igjen fra Stereo på NRK. Men i gamle dager var Nina Stensrud Martin redaktør i RadiOrakel. Her er hun i radioens lokaler på toppen av Blitz-huset.