Jeg husker detsom om det var i går.
Vi er like gamle. Vi deler den samme lidenskapen for India, og vi har begge hatt det privilegium å treffe Zulfikar Ali Bhutto, faren til Benazir, og bruke ham i bøkene våre. Bhutto var den tidligere statsministeren som ble henrettet ved hengning. Og nå, på avstand, ser jeg nesten krystallklart hvor min samtid har beveget seg siden nyheten kom, en dag i februar 1989: Ayatolla Khomeini, som selv ikke hadde mange måneder igjen å leve, utstedte en fatwa som også var en dødsdom over forfatteren av Sataniske vers.
Som en rekke andre skribenter reagerte jeg umiddelbart og i strid med de forsiktige politiske og religiøse lederne rundt i verden: med en instinktiv og betingelsesløs solidaritet med forfatteren. Det var fordi jeg øyeblikkelig følte at det skjedde noe viktig, foran øynene våre, midt i alt bråket og opptøyene i Karachi, Dehli og London. Det sto om livet til en mann, selvfølgelig. Det sto om en romanforfatters rett til å fortsette å dikte, naturligvis. Men det sto også om et varig og dyptgripende jordskjelv i samtidens ideologiske landskap.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger