20 år med Entombed

– Men dere har bare sett starten, hevder svenske metallveteraner.

TØNSBERG (Dagbladet.no): En kan bli nostalgisk av mindre: Et møte med Entombed er som en reise tilbake til Ei tid da musikerne bak selv den mest gravalvorlige heavyen var utstyrt med mer humor og selvironi enn liksminke og griseblod.

Så har da også Entombed siden tidlig i karrieren vært noe mer enn et rendyrket death metalband, med åpenbare innslag av hardcore og tungt rockegroove bak maskingeværtrommene.

Det er bare vokalist Lars Göran Petrov som ikke liker merkelappen death ’n roll, som har blitt hengende ved bandet.

– Vi spiller death metal, ikke rock ’n roll, insisterer han, før han etter noe overtalelse går med på at, jo da, visst finnes det en linje helt fra Chuck Berry til svenskenes riff-o-rama.

I år har bandet eksistert i tjue år, og på ryggen av den blodferske skiva Serpent Saint, deres første på fire år, har turneen brakt dem til Tønsberg og en Slottsfjellfestival med flere store svenske artister på programmet.

– Timbuktu, Bo Kaspers Orkester og oss? Nå ja, det var ikke akkurat våre fremste tropper vi kom med når vi skulle invadere Slottsfjellet, sier Petrov og bryter ut i latter.

– Bo Kaspers er antikrist! Sjekk heller ut det svenske metalbandet Watain, ekstremt bra greier, tipser han før bandkompisene starter namedroppingen av norske svartmetallband – både Mayhem, 1349 og Gorgoroth, som spilte i Tønsberg i går, har store fans rundt dette bordet.

Selv har de ingen planer om å legge inn årene, og når det har tatt så lang tid å få ferdig skiva, skylder de ikke på noe annet enn at åra flyr fort når en har blitt eldre.

Nå har de spilt inn nok låter til å kunne love at det ikke skal gå like lang tid før neste gang vi kan holde et ferskt Entombed-album i hendene.

GRIMME GUTTER: Men det var med godt humør og spillesug Entombed kom til Slottsfjellet i dag. I august er de blant trekkplastrene på Hole in the Sky-festivalen i Bergen. Fra venstre vokalist Lars Göran Petrov, trommis Olle Dahlstedt, bassist Nico Elgstrand og gitarist Alex Hellid. Foto: PÅL NORDSETH
GRIMME GUTTER: Men det var med godt humør og spillesug Entombed kom til Slottsfjellet i dag. I august er de blant trekkplastrene på Hole in the Sky-festivalen i Bergen. Fra venstre vokalist Lars Göran Petrov, trommis Olle Dahlstedt, bassist Nico Elgstrand og gitarist Alex Hellid. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

Musikalsk utvikling? Det er for pyser.

– Entombed i dag og Entombed for femten-tjue år siden, det er i bunn og grunn akkurat den samme greia. Vi holder oss til formelen, kan du si. Det er alltid et bra klima for dødsmetall. Vi har mange fans som har vært med oss siden starten, og mange som har kommet til underveis, mener gitarist Alex Hellid.

– Og for at vårt ettermæle skal bli så heroisk som mulig, må vi gi oss på topp. Og der er vi ikke enda. Entombed tar ingen snarveier til toppen, sier han.