«20 års forstoppelse» var visst verdt det

Kritikkene av «Haikerens guide til galaksen» er her. Se traileren.

 • Sjekk ut «Hitchhiker\'s guide to the galaxy» i Dagbladet.nos base på over 90 000 filmer


  (Dagbladet.no): Er det mulig å filmatisere Douglas Adams sin kult-trilogi bestående av fem bøker?

  Svaret er ja, skal vi tro en rekke kritikere som så  «Hitchhiker\'s guide to the galaxy» («Haikerens guide til galaksen») da den hadde verdenspremiere i London i går.


  - Veldig britisk


  «Haikerens guide til galaksen» handler kort fortalt om Arthur Dents ferd gjennom verdensrommet. Den litt lengre historien handler om å finne svaret på livet, universet og alt mulig (42), om troen på fred, rettferdighet, moral, kultur, sport, familieliv og utslettelsen av alle andre livsformer. Og kanskje det viktigste av alt: Hva skal vi ha til middag?

  - For det meste harmløs. Et veldig britisk og veldig morsomt science fiction-uhell som garantert vil skaffe nye fans. Vil gå til Restauranten ved verdens ende nå. Vær så snill, melder filmbladet Empire og gir «Haikerens guide til galaksen» fire av fem stjerner.

  Empire har også en melding til gamle fans: Filmatiseringen av tv-serien basert på boka basert på radioserien er så tro mot originalen som mulig. For det har vært en lang ferd mot filmen. Forfatter Douglas Adams arbeidet i årevis med å få filmatisert sine verdenskjente bøker. Han skrev på manuset til filmen da han døde av hjerteinfarkt i 2001, 49 år gammel. Regissører som Ivan Reitman (Ghost Busters, Evolution) og Spike Jonze (Being John Malkovich, Tre konger) har vært nevnt i prosjektet. Tilslutt var det debutanten Garth Jennings som fikk regissørjobben.


  «20 års forstoppelse»


  Adams selv kalte ifølge BBC  filmprosjektet for en «20 års forstoppelse», eller som å «grille en biff ved at mange mennesker kommer inn og puster på den».

  Men den som venter på noe godt treffer kanskje med timingen når det først skjer. Det mener i hvert fall britiske Channel 4. De trekker frem at britene i løpet av 2005 igjen satser og fornyer gamle scifi-klassikere som «Doctor Who» og «Quatermass». Og «Haikerens guide til galaksen» skal ifølge Channel 4 være et velkomment syn:

  - Hvis du ikke kjenner til Douglas Adams er dette som en britisk «The fifth element». Hvis du kjenner Adams er dette en så tro filmatisering av hans visjon som kommersielle filmkonvensjoner tillater. Den har feil, er elskelig og litt tåpelig. Med andre ord, veldig britisk.


  Skeptiske


  Ikke alle er fornøyde. BBC News er et eksempel. Filmen får skryt for det visuelle, men de mener filmen er et rot, riktignok et sjarmerende rot, men allikevel. I tillegg er BBC News skeptiske til manuset:

  - Viker manuset for langt bort fra originalen eller roter manuset det til for seg selv i forsøket på å følge originalen? Svaret er underlig nok ja på begge.

  «Haikerens guide til galaksen» har norsk premiere 29. juli.

 • Sjekk ut «Hitchhiker\'s guide to the galaxy» i Dagbladet.nos filmbase på over 90 000 filmer
VERDENSROMMET RUNDT: Arthur Dent og Ford Prefect i en kinkig situasjon i starten av haiketuren. Foto: BUENA VISTA
VERDENSROMMET RUNDT: Arthur Dent og Ford Prefect i en kinkig situasjon i starten av haiketuren. Foto: BUENA VISTA Vis mer
<B>SKUESPILLERE:</B> Skuespillerene Zooey Deschanel og Martin Freeman spiller henholdsvis Tricia McMillan og Arthur Dent i «Haikerens guide til galaksen</a>.
TIL NORGE I JULI</B> 29. juli har «Haikerens guide til galaksen» premiere her i Norge.
<B>FORVENTNINGER:</B> Fansen av boka har lend diskutert om filmen blir for ulik boka.