Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

20 dager etter sin forfatterdebut fikk Anne Cecilie diagnosen: Brystkreft

NRK-profilen sier hun har vært igjennom både himmel og helvete.

HIMMEL OG HELVETE: Høsten 2011 har inneholdt både krimdebut og kreftdiagnose for NRK-journalist Anne Cecilie Remen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HIMMEL OG HELVETE: Høsten 2011 har inneholdt både krimdebut og kreftdiagnose for NRK-journalist Anne Cecilie Remen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SANDVIKA (Dagbladet): - Livet har gått i spagaten. Jeg var på en fantastisk opptur, så gikk det noen uker og jeg fikk den største nedturen jeg kunne ha fått. Det er som en dårlig roman, sier Anne Cecilie Remen (51).

NRK-journalisten sitter ved kjøkkenbordet hjemme i Sandvika. Den 11. oktober ble hennes første bok, «På direkten», lansert med stor fest i statskanalens Store studio.

I begynnelsen av november fikk hun påvist brystkreft på venstre side.

- En drøm Etter flere år som økonomiredaktør for NRK Nyhetene, tok hun et pauseår i Frankrike sammen med sine tre barn. Da Remen, som alltid har hatt tusen jern i ilden, brakk foten, begynte hun på sin litterære debut.

- Boka har vært en drøm og et prosjekt jeg har holdt på med i mange år. Den største lykkefølelsen var da jeg ble antatt av forlaget. Det var som 17. mai og å vinne i lotto på en og samme gang, sier Remen og smiler.

Hun har tidligere jobbet i både Dagens Næringsliv og Aftenposten, og har lagt handlingen til et miljø hun kjenner fra innsida. Nyhetsankeret Maria Bergstrøm i TV24 dør på direktesendt tv, og førstebetjent Christina Fiori Mørk leder politietterforskiningen. Da det viser seg at Bergstrøm jobbet med et kunstmysterium hvor Munch sto sentralt, blir det hele mer kompelisert.

- Tittelen hadde jeg før jeg begynte å skrive. Livet mitt er i boka. Den er ikke selvbiografisk, men handler om journalistmiljøet, og inneholder også mye mediekritikk, sier den nybakte forfatteren.

Blogger om sykdommen Remen bor sammen med ektemannen, barna på 11, 14 og 17 år, to katter og en hund i et stort hus i Bærum. Hun beskriver seg selv om ei turbodame og en ressursmamma, og får problemer når hun må ta det med ro.

Siden i vår har hun blogget om utgivelsen, tatt initiativ til bokbad og aktivt jobbet med å få «På direkten» i butikkene. Samtidig har kroppen sendt signaler om at noe har vært galt, uten at Remen har skjønt at hun er syk.

- Jeg har bevisst brukt sosiale medier til å fremme boka, og mener det blir viktigere og viktigere kanaler for markedsføring. Når man ikke er kjent, investeres det ikke like mye markedsføring, sier Remen.

PÅ SYKEHUSET: Den 2. desember la Anne Cecilie Remen ut dette bildet på bloggen sin. Det er tatt av hennes mann da hun var innlagt for brystkreftoperasjon. Remen har blogget om sykdommen sin i høst, og mener det er viktig med åpenhet skal man kunne fortsette å leve. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Den 2. desember la Anne Cecilie Remen ut dette bildet på bloggen sin. Det er tatt av hennes mann da hun var innlagt for brystkreftoperasjon. Remen har blogget om sykdommen sin i høst, og mener det er viktig med åpenhet skal man kunne fortsette å leve. Foto: Privat Vis mer

Den 31. oktober kjente hun en kul over venstre bryst. To dager etter fikk hun bekreftet sin største frykt - Remen hadde kreft. 

I forrige uke ble hun operert. Når hun var innlagt dro hun til Litteraturhuset for å bokbade dagen før operasjonen, tjue minutter før hun ble kjørt inn på operasjonsstua gjorde hun et intervju, og akkurat nå har hun mest lyst til å jobbe, men legen pålegger henne sykemelding.

Fra et par uker etter hun fikk diagnosen, har hun vært åpen om sykdommen på bloggen. Remen mener det er viktig skal hun fortsatt kunne jobbe og være ute blant folk.

- Barna gjør meg sterk. Familien er limet i livet, sier Remen og fortsetter:

KONTRASTFYLT:  Anne Cecilie Remen (sittende med ryggen til) har hatt en høst med en gigantisk opptur - å debutere som forfatter. Samtidig fikk hun vite at hun var alvorlig syk. Bildet er fra hennes lanseringsfest i NRKs Store studio. Foto: Privat
KONTRASTFYLT: Anne Cecilie Remen (sittende med ryggen til) har hatt en høst med en gigantisk opptur - å debutere som forfatter. Samtidig fikk hun vite at hun var alvorlig syk. Bildet er fra hennes lanseringsfest i NRKs Store studio. Foto: Privat Vis mer

- Høsten har vært både himmel og helvete. Jeg har jobbet, slitt og forsaket mye for denne bokutgivelsen. Nå skulle jeg endelig få tid til å leve. Jeg har fått et helt annet forhold til døden. Jeg har kjent på frykten på en måte jeg aldri har gjort tidligere. Jeg har tenkt at jeg har vært udødelig.

Remen forteller at det er gode prognoser for brystkrefttypen hun er rammet av, og sier at hun ikke skal dø av sykdommen.

Allerede har hun ideer til to ny bøker, og er igang med å skrive «På direkten»-oppfølgeneren. I januar begynner kreftbehandlingen, og Remen gruer seg til tanken om å miste håret. Likevel er hun ved godt mot og føler seg mentalt sterk.

- Datteren min spurte «mamma, hvis du mister puppen, vokser den ut igjen, da?», sier Remen og smiler.

VIL IKKE DØ: Anne Cecilie Remen sier hun har fått gode prognoser for kreftsykdommen, og at hun ikke vil dø av kreft. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL IKKE DØ: Anne Cecilie Remen sier hun har fått gode prognoser for kreftsykdommen, og at hun ikke vil dø av kreft. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

• Les Dagbladets anmeldelse av Remens «På direkten» her.

DEBUTANTER:  Hele 25 bokdebutanter møtte opp i høst da Dagbladet presenterte de nye stemmene. I midten står Anne Cecilie Remen. Debutant-møtet var i begynnelsen av august, da Remen ennå ikke visst at hun var kreftsyk.. Bakerst fra venstre: Olav Rokseth, Tom Bakkeli, Ulrik Høisæther, Knut Henning Larsen, Odd Erik Ness, Kristina Leganger Iversen, Joakim Hunnes. Midterste rad fra venstre: Sondre Midthun, Erlend Flornes Skaret, Angela Hagen, Ingvild Solstad-Nøis, Carl Johansen, Anne Cecilie Remen, Rawdna Carita Eira, Marianne Terjesen, Ida Zachariassen Sagberg, Demian Vitanza. Første rekke fra venstre: Arne Borg, Svein Tarald Framnes, Gunn Marit Nisja, Sidsel Dalen, Sonja Holterman, Rikard Spets, Tore Kvæven, Didrik Morits Hallstrøm. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
DEBUTANTER: Hele 25 bokdebutanter møtte opp i høst da Dagbladet presenterte de nye stemmene. I midten står Anne Cecilie Remen. Debutant-møtet var i begynnelsen av august, da Remen ennå ikke visst at hun var kreftsyk.. Bakerst fra venstre: Olav Rokseth, Tom Bakkeli, Ulrik Høisæther, Knut Henning Larsen, Odd Erik Ness, Kristina Leganger Iversen, Joakim Hunnes. Midterste rad fra venstre: Sondre Midthun, Erlend Flornes Skaret, Angela Hagen, Ingvild Solstad-Nøis, Carl Johansen, Anne Cecilie Remen, Rawdna Carita Eira, Marianne Terjesen, Ida Zachariassen Sagberg, Demian Vitanza. Første rekke fra venstre: Arne Borg, Svein Tarald Framnes, Gunn Marit Nisja, Sidsel Dalen, Sonja Holterman, Rikard Spets, Tore Kvæven, Didrik Morits Hallstrøm. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media