Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

20 spill-favoritter fra E3

Verdens største spillmesse er over - se høydepunktene!

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Tre dager til ende har spillutgivere og -produsenter kjempet om journalister og publikums oppmerksomhet med nebb og klør.

Over 1000 spill har vært vist frem, noen er bedre enn andre - noen få mye bedre. Vi har fått prøve Nintendos kommende spillkonsoll Wii for første gang, PlayStation 3 har vist hva den er god for, Xbox 360 skal snakke tettere med Windows Vista, og mange andre nyheter har preget messen.

I dagene som kommer vil vi publisere intervjuer, inntrykk, bilder og videoer fra spillmessen.

Allerede nå er det imidlertid noen spill vi mener fortjener å trekkes frem som høydepunkter. Dette er ingen definitiv liste, bare 20 spill vi mener har potensiale til å bli favoritter når de kommer på markedet.

Lista er ikke rangert, og består av spill som ble presentert i spillbar form på messen. Det er mange andre spill som ble vist frem i videoform som vi også gleder oss til, som «Metal Gear Solid 4», «Final Fantasy XII» og «Halo 3» - men disse er altså ikke med på lista.

«Spore»

Kommer til: Alle formater

Når: Ukjent

HØYDEPUNKTER FRA E3 Her presenterer vi 20 spillhøydepunkter som ble vist frem på verdens største spillmesse E3 i Los Angeles forrige uke. Her er en av favorittene, «Spore».
HØYDEPUNKTER FRA E3 Her presenterer vi 20 spillhøydepunkter som ble vist frem på verdens største spillmesse E3 i Los Angeles forrige uke. Her er en av favorittene, «Spore». Vis mer

Skaperen av «Sims» er tilbake med den ultimate simulatoren, der du styrer alt i livet, fra starten på cellenivå til bybygging intergalaktisk reising. Du kan lage dine egne livsformer akkurat slik du vil, og i løpet av spillets gang møter du på skapningene som andre spillere har laget. Det skal bli spennende å se hvordan det er å spille «Spore» over lengre tid, men det vi har sett av spillet til nå er i hvert fall nok til at vi knapt kan vente med å få satt i gang med å leke med det.

«Legend of Zelda: Twilight Princess»

Kommer til: GameCube, Wii

Når: November

Det nye «Zelda»-spillet kommer på begge Nintendos konsoller, og Wii-utgaven vil la deg bruke den unike kontrolleren til å svinge sverdet og skyte piler mot fiendene. Nintendo lover oss at dette skal bli det beste «Zelda»-spillet noen sinne, med flere og større grotter og verdener å utforske. Det er ingen tvil om at vi gleder oss til å finne ut om de har rett eller ei - det vi har sett av spillet til nå ser svært lovende ut.

«Super Mario Galaxy»

Kommer til: Wii
Når:
Ukjent

Kalt den «ekte oppfølgeren» til Super Mario 64 av Mario-skaperen Shigeru Miyamoto, noe som ikke akkurat gjør at folk forventer et dårlig spill. Heldigvis viste E3-demoen oss at rørleggeren ikke er over sin storhetstid. Du kan denne gangen plukke opp ting og manipulere objekter i spillet ved hjelp av frihåndskontrolleren, mens du styrer Mario på «gammelmåten» med nunchuck-delen.

«Bioshock»

Kommer til: PC, PS3, Xbox 360

Når: 2007

Dette omtales som den spirituelle oppfølgeren til «System Shock 2», og fans av spillet klarer knapt nok vente på å få spillet i hendene. Dette blir også et skytespill som blander inn elementer av rollespill, og tegner til å bygge videre på de suksessfulle og elementene fra forgjengeren. I det undersjøiske «über-samfunnet» Rapture har et genetisk eksperiment gått fryktelig galt, og materiet «Adam» er både grunnen til at alt har gått galt, men også det du trenger for å overleve i den lukkede verdenen.

«Gears of War»

For: Xbox 360

Når: Slutten av 2006

Etter forrige E3-messe var forventningene til «Gears of War» bare sånn passe - men i år fikk vi sitte ned med spillet en god stund, riktignok bare ett brett med multiplayer. Det vi fikk oppleve var imidlertid nok til å oppgradere forventningene kraftig. Det ser bra ut, men enda viktigere: Det er svært morsomt å spille, så morsomt at vi nær måtte rives vekk fra maskinene etter spilløkten.

«Army of Two»

Kommer til: Xbox 360, PS3

Når: 2007

«Army of Two» går som navnet antyder ut på at to elitesoldater skal ta seg av stort sett alle verdens problemer alene. Det går an å spille spillet med en kompis enten over live eller hjemme i stua - men man kan selvfølgelig også spille alene mot maskinen. Du styrer da «medspilleren» med stemmen din, via enkle kommandoer. Et vesentlig element i spillet er samarbeid, enten det dreier seg miljønavigasjon eller i kampens hete. At spillet ser svært bra ut kommer forøvrig som en grei bonus.

«Heavenly Sword»

Kommer til: PS3

Når: Ukjent

Kanskje det beste, og peneste, spillet til PS3 på E3. Du styrer Nariko, som minner noe om en kvinnelig versjon av Kratos fra «God of War», der du hopper rundt og tar livet av folk på noe av det mest cinematiske viset vi har sett i et spill. I demoen på messa kunne man slåss i en gladiatoraktig arena mot horder av motstandere. Slåssekvensene er sterkt preget av noe som kan minne om kuttscener, der du hele tiden styrer hva som skal skje.

«Metroid Prime 3: Corruption»

Kommer til: Wii

Når: Før slutten av november

Det tredje spillet i «Metroid Prime»-trilogien til hjemmekonsoller er også det siste. Samus Aran er igjen hovedpersonen, som denne gangen vil reise mellom flere verdener. Nye våpen og visir er selvsagt på menyen, inkludert et visir som lar deg styre Samus\' romskip, og et våpen som skyter gjennom vegger. Med Wii-kontrolleren blir spillstyringen innovativ og involverende, og vi klarer knapt vente til å spille spillet ved lanseringen av Wii.

«Mass Effect»

Kommer til: Xbox 360

Når: Ukjent

BioWare, som har laget «Baldur\'s Gate», «Knights of the Old Republic» og «Jade Empire» kommer her med det første spillet i en ny trilogi, som finner sted langt ute i rommet. Spillet er en blanding av taktisk skytespill og rollespill, og mye arbeid er lagt i historie, samtale og detaljer.

«New Super Mario Bros.»

Kommer til: Nintendo DS

Når: 30. juni

Det første siderullende spillet med Mario i hovedrollen siden «Super Mario World», noe som forsåvidt i seg selv automatisk gjør at spillet kommer inn på denne listen. Spillet er allerede skamrost av kritikere (det er straks ute i USA). Spillet tar serien tilbake til røttene, og gir oss en spillbarhet som vil glede både gamle og nye Mario-fans.

«Assassin\'s Creed»

Kommer til: PS3, Xbox 360, PC

Når: 2007

Det er de samme som lagde «Prince of Persia: Sands of Time» som her slår seg løs i en helt ny spillserie som setter deg i rollen som en snikmorder i korstogsdagene. Spillet byr på store mengder med imponerende og parkour-aktig akrobatikk, samt snikeøvelser der du små blende inn i omgivelsene. Det lille vi har sett av spillet hinter forøvrig om at en stor del av spillet vil finne sted også i en annen tidsalder - det blir spennende å se.

«Alone in the Dark»

For: PS3, Xbox 360, PC

Når: Ukjent

Utviklerne av spillet stiller et essensielt spørsmål: Har du aldri lurt på hvorfor det er en diger park midt i hjertet av New York? Svaret på det får vi i «Alone in the Dark», og det på skrekkeligst mulig vis. Spillet blander horror-action med enkel oppgaveløsning underveis - utviklerene forteller at de vil videreutvikle sjangeren som «Resident Evil 4» nå har gjort stor suksess i. Etter en demonstrasjon av spillet er forventningene høye.

«Loco Roco»

Kommer til: PSP
Når:
23. juni 2006

Et avhengighetsskapende 2D-spill der man skal styre en feit gul geléklump gjennom en bane fylt med hindere, ved å kun bruke L- og R-knappene som vrir hele verdenen mot høyre eller venstre. Man spiser seg større på veien, og kan dele seg i flere små biter for å komme seg gjennom små hull på veien mot mål. Dette ligner ikke på noe annet vi har sett til PSP, og kommer som et unikt og morsomt tillegg til PSP-biblioteket - man blir rett og slett glad av å spille det.

«Resistance: Fall of Man»

For: PS 3

Når: November i år.

Skaperne av «Ratchet & Clank» går nå nye veier, og prøver seg nå på et intenst og voksent skytespill. Heldigvis gjør de fortsatt det de er aller best på, nemlig å lage ekstreme og oppfinnsomme våpen som har egenskaper man ikke finner i andre spill. Vi er satt tilbake i tid til 1950-tallet, men i en alternativ virkelighet der annen verdenskrig aldri fant sted fordi monstere nær har utslettet menneskeheten. Du er med i motstandsbevegelsen, og har en tøff jobb i vente ...

«Splinter Cell: Double Agent»

Kommer til: Alle formater

Når: 5. september 2006

Lite vites om spillets historie, men i det nyeste «Splinter Cell»-eventyret vil du infiltrere en radikal gruppe for å redde millioner av mennesker fra et angrep. Du vil finne deg selv i vanskelige situasjoner der du blir bedt om å skyte venner du vet er uskyldige, og å «fjerne» sivile, noe som betyr forskjellen på liv og død for millioner andre. Spillet ser fantastisk bra ut, og vil igjen sette listen høyere for andre snikespill.

«Age of Conan: Hyborian Adventures»

Kommer til: PC (senere også Xbox 360)

Når: PC-versjonen før jul i år

Et av de mest profilerte spillene på messa var norsk, men det er ikke derfor vi har den med på lista. «Age of Conan» tegner nemlig til å bli et utrolig og ganske unikt online rollespill som blander enspillermuligheter med en stor flerspillerverden; de første 20 levelene spiller man alene, før man får lov til å kaste seg ut mot resten av online-spillerne. Spillet vil også ta for seg hele Conan-historien i stor detalj, skal vi tro Gaute Godager, mesterhjernen bak spillet.

«Wario Ware: Smooth Mooves»

Kommer til: Wii
Når:
Ukjent

I velkjent «Wario Ware»-stil må man i dette spillet gjøre lassevis av små oppgaver og spill for å avansere til neste brett. Minispillene er fortsatt spinnville, og kan variere fra å kjøre bil til å plante et gebiss inn i bestemors munn (helt sant!). Alt gjøres ved å bevege Wii-kontrolleren på forskjellige måter, og det fungerer knirkefritt.

«Medieval 2: Total War»

Kommer til: PC

Når: Ukjent

Alt er blitt forbedret i oppfølgeren til det populære Medieval: Total War. Nye funksjoner som for eksempel å gifte inn prinsesser i motstandernes rekker for å få generaler på din side er lagt til, og grafikken er blitt gitt et ekstremt løft. Dette spillet ser ut til å bli det desidert beste i serien.

«Final Fantasy XII»

Kommer til: PS2

Når: Ukjent, ute i Japan

I ren «Final Fantasy»-stil vil det 12. spillet ikke ha noen ting med de tidligere spillene å gjøre, men ha en egen historie, karakterer og plasser. Du styrer Vaan, en gategutt som er misfornøyd med det Archadiske imperiet, som vil invadere nabolandet, i sin kamp mot overmakten. Spillet vil ha et splitter nytt kampsystem som vil kombinere vanlig utforskning og kamper mot fiender uten en overgang som stopper flyten.

«God of War II»

Kommer til: PlayStation 2

Når: Starten av 2007

Fans av det første spillet har nok en godbit i vente med «God of War II». Igjen møter vi Kratos, som på tross av bevigenhetene i forrige spill ikke er ferdig med sin blodige frammarsj gjennom den greske mytologien. Kratos er mektigere, sintere og mer kamplar enn noensinne, og etter å ha spilt spillet en stund er det ingen tvil om at den gode følelsen, dynamikken og spenningselementene er ivaretatt i oppfølgeren.

«Assassin\'s Creed»
«Bioshock»
«Loco Roco»
«Legend of Zelda: Twilight Princess»
«Wario Ware: Smooth Mooves»
«Mass Effect»
«Super Mario Galaxy»
«Age of Conan: Hyborian Adventures»
«Final Fantasy XII»
«God of War II»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling