TV-DEBUT:  Konduktør Helge Nilsen gjør sin TV-debut i selskap med John Brungot (t.v.) og Morten Ramm i TV 2s norske påskekrim «Toget — på sporet av en morder», som ble presentert onsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TV-DEBUT: Konduktør Helge Nilsen gjør sin TV-debut i selskap med John Brungot (t.v.) og Morten Ramm i TV 2s norske påskekrim «Toget — på sporet av en morder», som ble presentert onsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

200 timer på toget blir påskekrim

- Lista er lav når du er ute med noe nytt, sier Morten Ramm.

Mandag prøver TV 2 seg med noe så sjeldent som en norsk påskekrim i fjernsynsruta.

Men glem seriøse mordoppklaringer i «Toget - På sporet av en morder». Her er det komikerne som får boltre seg på toget. Nærmere bestemt i én togvogn, utlånt av NSB og parkert 15 dager på Grorud og fem dager på Finse.

- 200 timer i togvogn, oppsummerer Morten Ramm og viser til at det bør slå godt an, ut fra storsuksessen som NRK opplevde med «Bergensbanen minutt for minutt».

- Og her er det enda mer som skjer i togvognen, sier Ramm som spiller den suspenderte politietterforskeren Kenneth Berg.

Han blir snøskredfast i samme kupé som både dobbeltmordofrene, morderen - og den degraderte etterforskerkollegaen Jean Henry Holms, spilt av John Brungot.

Ekte konduktør Morokrimmen fra produksjonsselskapet Feelgood - som også står bak «Torsdag kveld fra Nydalen» - starter førstkommende mandag. De i alt seks episodene kjøres på i dagene fremover.

Blant dem som skal se på, er konduktør Helge Nilsen, som gleder seg til et gjensyn - også med seg selv.

- Jeg var med på Finse og skulle egentlig sørge trykke på de rette knappene til lys og slikt i togvognen. Men så kom jeg visst med, sier Nilsen, som fikk anledning til å gjøre sin tv-debut.

- Kall det hva du vil, ler han og fastslår at en kollega på Ål også blir å se.

- Dette er bra reklame for NSB, sier Nilsen som slipper unna påsketrøkket skinnelangs fordi han har fri og altså akter å slå på fjernsynet i stedet.

- Betalt TV 2 Ifølge Dagens Næringsliv har NSB faktisk betalt TV 2 for å bli eksponert i serien og bruke den i sin egen markedsføring, slik det ble åpnet for i fjor.

Komikerduoen Brungot og Ramm hevder overfor fremmøtt presse da serien ble presentert på Spor 19 på Oslo S onsdag at det knapt har vært laget norsk påskekrim på tv før.

- Jeg tenkte på «Rød snø», men den ble sendt om høsten. Vi snakket med Nils Ole Oftebro, og han sier han spilte i en påskekrim for lenge siden, men at den var veldig dårlig og at alt vil bli bedre enn den, hevder Ramm muntert til NTB.

Oftebro kan ifølge arkivet for øvrig ha siktet til to serier, «Yggdrasil» fra 2002 og den nordiske samproduksjonen «Dødelig kjemi» fra 1992, som begge ble anmelderslaktet. Og nå spørs det hva anmelderne synes om komikrimmen fra radarparet Ramm og Brungot.

Men som Ramm fornøyd fastslår:

- Lista er lav når du er ute med noe nytt.

Veteran-krimbane Derimot har Bergensbanen inspirert mange mordmysterier, ifølge BA.no:

Under ett år etter at den åpnet i 1909, utkom Sven Elvestad (Stein Riverton) med krimboken «Mysteriet paa Bergensbanen».

Han ble fulgt av Øvre Richter Frich i 1911 med «De knyttede never» og Nordahl Grieg og Nils Lie med «Bergenstoget plyndret inat!» i 1923 - sistnevnte i påsken, og sagt å starte hele den norske bokpåskekrimtradisjonen i Norge.

Hittil siste krim fra Bergensbanen er Anne Holts «1222» fra 2007.

(NTB)