Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

200 verdenskjente kulturpersonligheter raser mot Putin

Flere nordmenn har signert det åpne brevet.

RASER MOT RUSSLAND: Over 200 kulturpersonligheter fra verden rundt har signert et åpent brev, adressert til Russlands president Vladimir Putin. Her: Edward Albee, William Nyggard, Siri Hustvedt, Jostein Gaarder, Sofi Oksanen, Anders Heger, Aleksandar Hemon og Yann Martel. Foto: NTB Scanpix og Dagbladet
RASER MOT RUSSLAND: Over 200 kulturpersonligheter fra verden rundt har signert et åpent brev, adressert til Russlands president Vladimir Putin. Her: Edward Albee, William Nyggard, Siri Hustvedt, Jostein Gaarder, Sofi Oksanen, Anders Heger, Aleksandar Hemon og Yann Martel. Foto: NTB Scanpix og Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 200 forfattere har signert et åpent brev til Russlands president, Vladimir Putin.

Brevet publiseres i dag, dagen før OL går av stabelen i Sotsji, i britiske Guardian. Avisa skriver at det er en del av forfatterforeningen International PENs kampanje mot undertrykkelse av ytrningsfrihet i Russland.

Flere nordmenn har også signert protestbrevet: skribent og forlegger Anders Heger, forfatter Jostein Gaarder, forfatter Peter Normann Waage, musiker Carl Morten Iversen og tidligere forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard.

- Alvorlig «Som forfattere og kunstnere kan vi ikke stå stille og se på mens våre medforfattere og journalister presses til stillhet eller risikerer forfølgelse, og ofte dramatiske straffer, fordi de gir uttrykk for hva de tenker», står det i brevet.

Cappelen Damm-forlegger og forfatter Anders Heger sier til Dagbladet at tiltaket er forholdsvis nytt, og at han signerte brevet for om lag to uker siden.

- Det er et initiativ som har kommet internasjonalt, fordi dette jo er en bevegelse som er over hele verden. Engstelsen rundt demokratiutviklingen i Russland er et stort internasjonalt fenomen som det virker som om norske myndigheter ikke tar innover seg. Det er alvorlig at den norske statsministeren og kulturministeren reiser til OL som om det er et hvilket som helst annet idrettsarrangement, sier Heger.

- Putin driter i det Heger reagerer særlig på ytringsfrihetsreguleringen det russiske lovverket medfører:

- Undertrykkelse av homofile har et sterkt ytringselement i seg. Dette er jo også en ytringsfrihetsregulering. At det ikke er lov til å si en del ting, å bedrive såkalt «homofil propaganda», er opprivende nok som det er. Men det er jo også en stor begrensning i folks ytringsfrihet, og det er min inngang til denne saken, sier han.

Også mer internasjonalt kjente profiler som «Historien om Pi»-forfatter Yann Martel, bosnisk-amerikanske Aleksandar Hemon dramatiker Edward Albee, amerikanske Jennifer Egan, finsk-estiske Sofi Oksanen, norsk-amerikanske Siri Hustvedt og forfatter Ian McEwan har signert brevet.

Brevet tar et oppgjør med hvordan russiske myndigheter forsøker å sette munnkurv på Russlands skribenter, og at flere av landets nye lover «særlig setter skribenter i en risikabel situasjon», blant annet loven som forbyr «homofil propaganda».

- Tror du denne beskjeden vil nå fram til Putin?

PRESSES: Flere legger press på Russland-president Vladimir Putin i forkant av Vinter-OL i Sotsji. Anders Heger tror ikke at Putin bryr seg om hva som foregår på utsida av landegrensene. Foto: AFP / NTB scanpix
PRESSES: Flere legger press på Russland-president Vladimir Putin i forkant av Vinter-OL i Sotsji. Anders Heger tror ikke at Putin bryr seg om hva som foregår på utsida av landegrensene. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Han driter i denne type meldinger, og er heller ikke avhengig av verdens kulturpersonligheters støtte. Mannen er kun opptatt av sin egen posisjon internt i Russland. Sånn sett er det et slag i lufta, men det kan virke indirekte på å vekke egne myndigheter og legge et annet press på den. Alvoret som foregår i nabolandet vårt har helt åpenbart ikke sunket inn. Men jeg er ikke så naiv at jeg håper Putin tenker: «Oi, et brev fra Anders Heger, nå må vi endre på ting», sier Anders Heger.

Protesterer verden rundt «Et sunt demokrati må lytte til borgernes uavhengige stemmer; det globale samfunnet trenger å høre, og bli beriket av, mangfoldet av russiske meninger. Derfor oppfordrer vi russiske myndigheter til å oppheve disse lovene som kveler ytringsfriheten, til å anerkjenne Russlands forpliktelser i henhold til FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter til å respektere frihet hva meningsfrihet, ytringsfrihet og tro gjelder - inkludert retten til ikke å tro - og til å forplikte seg til skape et miljø der alle borgere fritt kan utveksle meninger», står det avslutningsvis i brevet.

Dette er langt ifra den første protesten mot den ett år gamle russiske homoloven.

Blant annet har «Prison Break»-skuespiller Wentworth Miller kommet ut av skapet i ren protest, og under åpninga av Oslo Trend mandag, demonstrerte designer Baron von Bulldog sin avsky under visninga - blant annet ved bruk av en rosa Putin-t-skjorte.

Bjarne Melgaard og Annie har denne uka annonsert at de i morgen vil offentliggjøre låta «Russian Kiss», med tilhørende video, som en protest mot den russiske homolovgivningen.

Amnesty og Dagbladet går sammen om en kampanje for å sette søkelys på brudd på menneskerettighetene i Russland. Den har fått navnet: To Russia With Love.

Hele Norges coronakart