TRAILER: Nå er den nye Mission Impossible-filmen her, og vi får se Tom Cruise klamre seg til Preikestolen. Video: Paramount Pictures Vis mer Vis mer

«Mission Impossible 6 - Fallout»

2000 mennesker skal på spektakulær «Mission: Impossible»-premiere: - Viktig å ikke få panikk

Den nyeste «Mission: Impossible»-filmen får premiere på Preikestolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld klokka 23.00 blir en av Norges største turistattraksjoner, Preikestolen, omgjort til en kinosal. Det skjer 700 meter over Lysefjorden, i forbindelse med norgespremiere på storfilmen «Mission: Impossible - Fallout».

Her skal de frammøtte for første gang få nyte den mye omdiskuterte scenen der Tom Cruise klamrer seg fast i den loddrette fjellveggen på Preikestolen i fire dramatiske minutter.

Stjerner som Cruise, Henry Cavill og Rebecca Ferguson glimrer med sitt fravær på den norske premieren, men vår egen Kristoffer Joner - som har rollen som den skurkete forskeren Nils Debruuk - stiller på fjellet i natt.

Både statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande er invitert, men på grunn av logistikk og ferieavvikling uteblir de fra premieren, opplyser Bjarte Dagestad, ordfører i Forsand kommune.

Den sjette «Mission: Impossible»-filmen har fått solide mengder skryt av anmeldere verden over.

Dagbladets Inger Bentzrud triller en blank sekser, og skriver at Tom Cruise leverer ekte action.

«Krevende»

Totalt er det i underkant av 2000 mennesker som i kveld og natt skal gå opp og ned et relativt bratt og kupert terreng til Preikestolens amfi. Filmvisningen er ferdig rundt klokka 01.00.

Til tross for at lengden på turen bare er fire kilometer, er det vanlig å bruke rundt to-tre timer én vei.

Den Norske Turistforeningen skriver på sine hjemmesider at man ikke skal undervurdere fjellturen, og graderer den som «krevende».

<strong>PREIKESTOLEN:</strong> I underkant av 2000 publikummere skal om få timer for første gang se Preikestolen på storlerret direkte fra Preikestolen. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
PREIKESTOLEN: I underkant av 2000 publikummere skal om få timer for første gang se Preikestolen på storlerret direkte fra Preikestolen. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

- Viktig å ikke få panikk

Sindre Bø har de siste ukene jobbet intensivt som sikringstekniker opp mot kveldens premiere. I den forbindelse har han blant annet utført en rekke risikoanalyser som tar utgangspunkt i alle mulige scenarioer og utfall i forbindelse filmvisningen.

Bø sier at det ikke finnes noen garanti som sikrer at noe ikke kan skje, men at målet hans med kvelden er at ingen skader seg og får en utelukkende hyggelig opplevelse.

- Det er viktig å ikke få panikk. Det kan bli trangt og koselig, og da gjelder det å ta hensyn og stole på at de blir ivaretatt av flinke folk som kan det de driver med.

- Det er blitt satt opp ekstra skilting, refleksbånd, sperringer og vakthold på alle utsatte områder.

Han forteller til Dagbladet at han er glad for at sola skinner i dag bare noen timer før premieren.

- De siste dagene har det kommet store mengder nedbør, som kan medføre sleipt føre og mer utfordrende gåforhold.

En sikkerhetsdugnad

Forsand-ordfører Bjarte Dagestad har det overordna ansvaret for at alt skal gå smertefritt. Han føler at de har full kontroll på kveldens arrangement.

- Vi har oppfordret alle publikummerne til å ta med seg hodelykt og lommelykt, varme klær, og i tillegg vil det bli satt opp «lyspinner» langs hele stien som skal markere løypa.

- Sikkerheten til de besøkende blir ivaretatt av 60 frivillige fra Norsk Folkehjelp og Stiftelsen Preikestolen, så dette er rett og slett et godt stykke dugnadsarbeid.

- På de travleste dagene er det 5000-6000 som går opp og ned Preikestolen, så utflukten i seg selv blir ikke så unormal. Det som er uvanlig er at vi skal se actionfilm på toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer