2000: to gamle dansker vinner 2013: en dejlig danske kan vinne

Vi heier på Danmark.

PAUKEDRØNN:  Skal Emmelie de Forest gå til topps med paukedrønn og fanfarer - gjerne for oss. Foto: Håkon Eikesdal
PAUKEDRØNN: Skal Emmelie de Forest gå til topps med paukedrønn og fanfarer - gjerne for oss. Foto: Håkon EikesdalVis mer

DANMARK HAR allerede innkassert seieren. Danskene surfer på selvtillit og Eurooppdrift. Det skal ikke forundre noen dersom Emmelie de Forest synger våre nordiske naboer rett til topps. Sist Danmark vant, var med de to gamle danskene, Olsen Brothers - i 2000. I motsetning til to tredeler av deltakerlandene har Danmark råd til å vinne og arrangere fest neste år.

DAGBLADET GA Danmark og ukjente Emmelie de Forest god kritikk da vi presenterte alle Eurosong-låtene for to uker siden. Men etter å ha sett delfinalen tirsdag kveld, forsterker og fester «Only Teardrops» seg ytterligere i øregangene. Man tar intet for gikk i MGP, og ingen vet hvor EuroHaren hopper. Likevel, vi krysser fingre og føtter for Danmark.

FREAKSHOW har Melodi Grand Prix alltid, i større og mindre grad. Mer i de europeiske finalene enn på hjemmebane. Ukrania og artisten Zlata Ognevich sikret seg mye oppmerksomhet da hun ble båret inn på scenen av kjempen Igor Vovkovinskiy på 2,40 meter.

RAP-ASTRONAUTENE fra Montenegro var et vederstyggelig høydepunkt - eller lavmål. Her var alt galt. Likevel: monster, klovner og ditto harryinnslag er med på å gi Eurosong det meningsløse preget som er med på å gjøre det severdig. Men vi skal heller ikke glemme Jahn Teigen i skjellettkostyme - et kostelig innslag som er blitt en nostalgisk klassiker.

KORTE KJOLER, barmfagre yppigheter og deilige mannlige artister som får det eiendommelige frammøtte publikummet til å drømme rødt og vått - selvsagt skal vi ha alt dette også. Men årets slagord, «We Are One», er mer pompøst enn jeg klarer å svelge. Å tro at Eurosong er noe stort som forener oss, er bare tull. Knapt brødsmuler, bare sirkus.