TROLL: Totoro er en japanifisering av ordet «troll». Her ses han i selskap med Mei, Satsuki og et par artsfrender. Foto: Studio Ghibli
TROLL: Totoro er en japanifisering av ordet «troll». Her ses han i selskap med Mei, Satsuki og et par artsfrender. Foto: Studio Ghibli Vis mer

20.000 sier de vil dukke opp på én filmvisning

Massemønstring i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Varsko! Om man skal tro internett vil den lille knollen av en park oppe på St. Hanshaugen i Oslo stå i fare for å synke sammen under vekten av en animasjonsfrelst horde fredag 28. august.

Da er det nemlig utendørs kinovisning av «Min Nabo Totoro». I skrivende stund har hele 20.000 sjeler meldt seg på Facebook-arrangementet

Det årlige gratisarrangement har lenge vært populært, med rundt 5000 tilskuere de siste årene. I år ramlet det imidlertid inn 12.000 påmeldte på 24 timer.

Undertegnede inkludert. Selv om jeg har sett den tre-fire ganger fra før. Hvorfor?

Den japanske anime-filmen fra 1988, som også vises på NRK3 førstkommende fredag, følger søstrene Mei og Satsuki.

De flytter sammen med mor og far ut på den japanske landsbygda en gang på 50-tallet, hvor de utforsker omgivelsene og møter Totoro - en kulerund pelskledt sak med mystiske naturkrefter som bare de kan se.

Nesten hver scene innehar en smittsom barnlig glede over en verden som er ny, uutforsket og magisk. 

Votter og bamser
Det er en uforglemmelig film.

Da jeg var hundre år yngre programmerte jeg møysommelig inn Totoro-temalåta på Nokia-mobilen min som muntert pipende ringelyd.

Om nieser eller nevøer glemmer å ettertrykkelig ønske seg årets Pixar-film på DVD til jul forsøker jeg å smette Totoro inn under treet i stedet.

Har jeg på meg en t-skjorte med Totoro-motiv er det som å være med i en hemmelig klubb hvor tilfeldige fremmede stopper opp for å gi meg komplimenter.

Jeg er ikke alene om å elske Totoro.

Ifølge Den of Geek var den en av regissør Akira Kurosawas absolutte favoritter, samtidig som filmkritiker Roger Ebert ga den en glødende anbefalning og John Lasseter sørget for å gi Totoro en liten gjesterolle i «Toy Story 3». I Dagbladet fikk den terningkast seks.

Foreldre strikker jenvlig Totoro-votter til barna sine. Og Totoro-bamser?

Stor butikk.

LODDEN: Men Totoro er også delvis uleselig, som en slags gla'versjon av Hufsa i Mummitrollet.
LODDEN: Men Totoro er også delvis uleselig, som en slags gla'versjon av Hufsa i Mummitrollet. Vis mer

En av styrkene til «Min Nabo Totoro» er at den aldri vipper over i søtsuppe.

Kanskje Totoro er lodden, men han kan også virke fremmed og uleselig, ja, til tider nesten skummel. Og samtidig truer et voksnere alvor akkurat utenfor bilderammen. 

Dødsguden
Hayao Miyazaki baserte filmen på sin egen barndom.

Akkurat som filmens unge hovedpersoner hadde regissøren en mor som lå på sykehus med tuberkolose da han var ung.

En anelse om at ingenting godt kan vare evig hviler som et slør over hele filmen.

Enkelte fans har finlest filmen og kommet med teorier om at Totoro er selveste Dødsguden og at Mei dør i løpet av filmen, basert på små visuelle hint som for eksempel en forlatt sko i en dam.

Ifølge Kotaku var fanteoriene såpass hardnakkede at anime-studioet Ghibli til slutt måtte rykket ut med en offisiell avkreftelse.

Uten at teoriene stoppet av den grunn.

For et annet eksempel på hvor beinhard fanskaren kan være, trenger man ikke se lenger enn til Facebook-veggen til utendørskinoen og de ørten kommentarene fra en harde kjerne av voksne fans som klager over at filmen vises på norsk i stedet for originalspråket.

— Anime-entusiaster er engasjerte fans og ofte skeptiske til dubbing, men dette er et familiearrangement. Da er det fint at alle kan følge historien, sier presse- og kommunikasjonssjef Nille Elvin Stormoen hos filmdistributøren Arthaus, som står bak utekinoen.

Selv om klagene fra anime-folket ikke var overraskende, kom de mange påmeldingene litt bardus på.

— Det har tatt helt fyr. Totoro er en film som mange elsker, og den har vært mer eller mindre uttilgjengelig de siste årene.

KATTEBUSSEN: En buss, i form av en katt, dukker også opp i løpet av filmen.
KATTEBUSSEN: En buss, i form av en katt, dukker også opp i løpet av filmen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer