TIL NORGE OG NOBEL: Morrissey er blant de siste artistene som bekreftes til Nobelkonserten. Produksjonen er forberedt på at det vil føre til diskusjon. Foto: AP / NTB scanpix
TIL NORGE OG NOBEL: Morrissey er blant de siste artistene som bekreftes til Nobelkonserten. Produksjonen er forberedt på at det vil føre til diskusjon. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

2011: Rystet Norge med 22. juli-utsagn 2013: Spiller på fredspriskonserten

Morrissey til Nobelkonserten.

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag bringe nyheten om at artistene Jake Bugg, Timbuktu, Omar Souleyman og Steven Patrick Morrissey blir å se på Oslo spektrum-scenen 11. desember, og med det er lista over artister komplett.

At Morrissey skal opptre under fredspriskonserten, kommer muligens overraskende på noen. Den tidligere The Smiths-vokalisten har i løpet av sin lange karriere kommet med flere provoserende og kontroversielle utsagn.

Ansvarlig produsent for Nobelkonserten, Odd Arvid Strømstad, er imidlertid ikke forberedt på kritikk av artistvalget.

Venter ikke kritikk - Vi venter ikke kritikk, men vi venter alltid diskusjon og at enkelte mener at det er for ungt, eller gammelt, for bredt eller for smalt, sier Strømstad.

Morrissey fikk svært mye oppmerksomhet av den negative sorten etter å ha snakket om 22. juli under en konsert i Polen. Morrissey fastslo at massakrene i Oslo og på Utøya ikke kunne sammenlignes med antallet dyr som daglig drepes av hurtigmatkjedene.

NOBEL-AKTUELL: Den svenske hiphop-artisten Timbuktu spiller på årets Nobelkonsert.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NOBEL-AKTUELL: Den svenske hiphop-artisten Timbuktu spiller på årets Nobelkonsert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi lever alle i en morderisk verden, som hendelsene i Norge har vist. Likevel er dette ingenting sammenlignet med hva som skjer på McDonald's og «Kentucky Fried Shit» hver dag, sa han bare dager etter terrorangrepene i juli 2011.

Dagen etter kom artisten med en skriftlig uttalelse der han understreket at han anså drapene for å være «grusomme», men sto for det han hadde sagt.

- Løs kanon Flere reagerte sterkt på artistens utsagn, blant andre forfatter og Morrissey-fan Tore Renberg.

- Han er en løs kanon. En gang havnet Morrissey i en rasismedebatt. Han har for vane å gå på scenen og gjøre de mest ekstreme ting, som å stoppe en konsert fordi han lukter kjøtt, sa Renberg i 2011.

Morrissey har også blitt beskyldt for både rasisme og høyreekstremisme, men har selv avvist eller moderert disse anklagene.

NOBEL-AKTUELL: Engelske Jake Bugg spilte på Hovefestivalen i sommer, og kommer tilbake for å opptre under fredspriskonserten.  Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
NOBEL-AKTUELL: Engelske Jake Bugg spilte på Hovefestivalen i sommer, og kommer tilbake for å opptre under fredspriskonserten. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Han har også kommet flere flere kontroversielle utsagn rettet mot blant andre den britiske kongefamilien, Margareth Thatcher og George Bush, samt bemerkninger mot artistkolleger som Elton John og Bob Geldof.

- Tydelige meninger På Dagbladets spørsmål om Nobelkonsert-produksjonen har gjort noen vurderinger i forkant av Morrissey-bookingen, svarer Strømstad følgende:
  - Gjennom årene har mange av artistene som har deltatt hatt tydelige meninger og synspunkter som ikke alle deler. Men uavhengig av dette har alle artistene som deltar vært enige om en ting — de møtes på scenen med felles mål og fokus; å hylle Fredsprisen og feire årets vinner.

Nobelkonserten blir Morrisseys sjette konsert i Norge. Sist den skandaleomsuste artisten sto på en scene her i landet, var i 2009. Den gang endte hele bandet med å gå av scenen etter at et ølglass ble kastet mot vokalisten. Den kommende opptredenen blir også hans første siden mars, da han måtte avlyse en turné i Sør-Amerika på grunn av matforgiftning.
  Fra før av er det kjent at Mary J. Blige, Envy, Zara Larsson og James Blunt opptrer på Nobelkonserten. Årets konsert er den 20. i rekken, og når potensielt ut til 350 millioner husstander over hele verden.  

NOBEL-AKTUELL: Den syriske artisten Omar Souleyman blir også å se på Oslo spektrum-scenen 11. desember. Foto: AFP / NTB scanpix
NOBEL-AKTUELL: Den syriske artisten Omar Souleyman blir også å se på Oslo spektrum-scenen 11. desember. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer