2012 - et skjebneår?

Troen på verdens undergang i 2012 stammer ikke fra mayaene, men fra miljøer i grenselandet mellom kultarkeologi, UFO-kultur og nyreligiøsitet.

IKKE VERDENS UNDERGANG:  Det er liten grunn til å tro at mayaene selv forventet seg noe spesielt av dette året, utover at de festglade mayaene nok ville ha markert dette på behørig vis slik vi gjør ved århundre- og årtusenskifter,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjon: Øivind Hovland
IKKE VERDENS UNDERGANG: Det er liten grunn til å tro at mayaene selv forventet seg noe spesielt av dette året, utover at de festglade mayaene nok ville ha markert dette på behørig vis slik vi gjør ved århundre- og årtusenskifter,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjon: Øivind Hovland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

12. juli i år hadde A-magasinet en reportasje fra landsbyen Bugarach i Sør-Frankrike. Bugarach har i mange år vært et valfartssted for nyåndelige og alternative, som tiltrekkes av den spesielle naturen og historien og av de spesielle lysfenomenene som finnes her. De mange tilreisende har gitt landsbyen en fin «attåtnæring» i form av suvenirer, guidede turer og smykkebutikker.

Likevel er ikke landsbyens borgermester udelt fornøyd med oppmerksomheten. Spesielt de siste årene har mange søkt til Bugarach som et sted der de kan være trygge for kommende tsunamier og enda verre naturkatastrofer. Enkelte snakker også om en UFO-base like i nærheten, og håper å få være med når Ufoene om kort tid forlater Jorda.

Borgermesteren frykter faktisk et masseinntog i løpet av det kommende året, eller enda verre, et masseselvmord. Og kanskje vil han få rett. Vi står om få timer på spranget inn i et år med en minst like stor symbolverdi som 1984 en gang hadde: 2012.

En utbredt oppfatning er at 2012 er slutten på mayakalenderen. De gamle mayaene var alt å dømme svært opptatt av tall og matematikk, og av astronomi. Til sammen skapte dette en tredje interesse: Tid og tidsregninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer