Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et brutalt regnskapsår

2018 - da Putin møtte veggen

Det er den tida på året da det er naturlig å gjøre opp regnskap. For Russland er det brutalt.

GRUNN TIL BEKYMRING: Vladimir Putin fra pressekonferansen rett før jul. Foto: AP / NTB Scanpix
GRUNN TIL BEKYMRING: Vladimir Putin fra pressekonferansen rett før jul. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Da president Vladimir Putin på sin årlige pressekonferanse før jul fikk spørsmål om hva han husket best fra 2018, svarte han presidentvalget i mars, og fotball-VM i sommer. Neppe helt tilfeldig var det to dundrende suksesser han valgte å huske. Presidentvalget ble vunnet med nesten 77 prosent av stemmene, riktig nok med litt rituelt valgfusk, som uansett ikke ville endret resultatet.

Og fotball-VM var en uforglemmelig suksess for dem som opplevde det. Det viste fram russerne fra sin beste side, som varme, vennlige og gjestfrie mennesker. Dessuten spilte det russiske laget god fotball, der det kom til kvartfinalen, og tapte for finalelaget Kroatia på straffekonkurranse. En suksess.

Men glansbildet av Russland slik Putin valgte å huske det, er ikke representativt. Det som langt dypere har preget Russland i 2018 er stor og vedvarende motstand mot heving av pensjonsalderen, og utenrikspolitisk et stadig kaldere forhold til Vesten - med skjerping av sanksjonene som resultat - på grunn av Ukraina, og drapsforsøket på dobbeltagenten Sergej Skripal i Salisbury i England i mars.

Året 2018 er for Russland ikke et som vil gå inn i historiebøkene for sine solskinnshistorier. Det er snarere et år da Russland og den politiske ideologien man kan kalle putinismen så skriften på veggen. Ja, man kan til og med si at 2018 var året da Russland møtte veggen. For skriften på veggen forteller at hevingen av pensjonsalderen fra 55 til 63 år for kvinner, og fra 60 til 65 år for menn, har endret russernes tillit til makta. Presidenten forsøkte å sukre den bitre pillen med alt han har lært av strategi og forførelseskunster etter 18 år ved makta. Forslaget ble lanser midt under euforien under fotball-VM, det ble grundig og åpent diskutert og forklart, og det endte med at Putin inngikk et sjeldent kompromiss når det gjelder pensjonsalderen for kvinner. Tross det gode politiske håndverket så falt oppslutningen om Putin nærmest over natta med 20 prosent, ned til nivået det var på før den nasjonalistiske euforien på grunn av annekteringen av Krim i 2014.

Selv om oppslutningen falt fra 80 til 60 prosent, er det tall til å leve med for enhver leder. Men det er andre tall å bekymre seg over. 61 prosent av russerne holder nemlig Putin fullt ut ansvarlig for landets problemer, ifølge en måling gjort av Lavada-senteret i november. Det betyr at regjeringen ikke lenger i samme grad er lynavleder og syndebukk, slik den har vært i mesteparten av Putins regjeringstid.

Putin er ikke lenger er immun mot kritikk, slik har har vært for store velgergrupper. Ett uttrykk for dette er unge rappere som i sommer og i vår har opplevd at lokale myndigheter har stengt konsertarenaene deres, fordi de bruker Putins ekstremist-lover på rappernes tekster. Noen av rapperne skifter nå kurs fra Putins nasjonalistiske agenda, til et mer samfunnskritisk perspektiv.

Selv saker som ser ut som en suksess, kan etter nærmere undersøkelse vise seg å være det motsatte. Det er minst to tveeggete sverd Putin sliter med. Det ene er suksessen fotball-VM. Festen viste at verden var langt fra så russofob og fiendtlig innstilt til Russland som Putin og regjeringen i flere år har sagt. De tilreisende til landet var akkurat like blide og fornøyde som russerne var.

Det andre tveeggete sverdet er Putins toppmøte med Donald Trump i Helsingfors i sommer. Selve møtet var en stor suksess for Putin. Han behersket temaene, mens Trump framsto som usikker og famlende. Men møtet ble en så stor suksess at det ble helt ubrukelig for å fremme russiske posisjoner. For i USA var kritikken av Trumps opptreden så sterk og hoderystende at den amerikanske presidenten ble enda mer vingeklippet i forhold til Russland og Putin. Sist gang Putin og Trump møtte hverandre, i Buenos Aires i november, så avlyste Trump det planlagte møtet fordi Russland fortsatt holdt de 24 ukrainske marinesoldatene som ble tatt i Kertsj-stredet noen dager tidligere fanget.

I 2018 ble også Russland blamert av Skripal-saken, da det ble avslørt at de mistenkte for å ha prøvd å drepe dobbeltagenten, er offiserer i den militære etterretningen GRU. Det er status i det vi går inn i et nytt år. Og heller ikke 2019 er kledd i lystige farger for Russland. Flere ting tyder på at Putin kan ha møtt veggen, og har problemer med å finne døra gjennom den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!