Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-lisensen

2019 kan bli det siste året du betaler NRK-lisens

Hvis Trine Skei Grande får det som hun vil.

FORSVINNER: Neste år blir sannsynligvis det siste året med ordinær NRK-lisens. Men du slipper ikke unna, for en ny avgift vil overta. Hvordan den skal innkreves, og hvor stor den blir, kan sannsynligvis bli klart en gang neste år. Foto: NTB scanpix
FORSVINNER: Neste år blir sannsynligvis det siste året med ordinær NRK-lisens. Men du slipper ikke unna, for en ny avgift vil overta. Hvordan den skal innkreves, og hvor stor den blir, kan sannsynligvis bli klart en gang neste år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger i året dumper det ned en giro i postkassa. Beløpet er på omlag 1500 kroner, hver sommer og vinter. På ti år har den økt med rundt regnet 800 kroner, dobbelt så mye som den generelle prisstigningen.

Du må betale uansett om du ser på NRK eller ikke - så lenge husstanden er registrert med en eller flere tv-er.

Mediemelding til jul

- Dagens NRK-lisensavgift er både utdatert og urettferdig - knyttet til gammel teknologi og husstander. Teknologisk og sosialt er den ikke lenger legitim, sier kulturminister Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun er nå i sluttfasen av en mediestøttemelding, som hun håper å kunne legge fram for Stortinget før jul.

- Jeg kan ikke si hva innholdet i den blir, men vi skal komme med forslag til Stortinget om en ny avgift. Jeg ønsker at den skal være mer rettferdig og mer utjevnet enn den er i dag, sier Skei Grande.

- Min mor er alene

I dag betaler hver husstand, uansett hvor mange inntekter husstanden har, NRK-lisensen på rundt 3000 kroner årlig.

- I min husstand har vi to inntekter, det blir 1500 kroner for hver av oss. Kan vi regne med noe tilsvarende i en ny «NRK-skatt»?

- Min mor er alene, og er også alene om å betale NRK-lisensen.

Slik parerer Skei Grande og svarer når Dagbladet forsøker å få antydet hvor mye en «ny NRK-avgift» vil kunne slå ut for hver enkelt.

Hun er tydelig på at dagens avgift ikke tar hensyn til om husstanden består av en med lav inntekt eller om den består av flere med høye inntekter - og at den derfor heller ikke er rettferdig.

Lite er skjedd

For tre år siden startet Rimmereid-utvalget en undersøkelse for hvordan befolkningen skal betale for NRK-innhold i årene som kommer. Et halvt år senere kom rapporten - men fremdeles er lite skjedd.

Kulturdepartementets ekspertutvalg anbefalte en årlig avgift som i dag (rundt 3000 kroner), eller lavere.

FORANDRINGER: Kulturminister Trine Skei Grande vil erstatte NRK-lisenen, men med hva får vi ikke greie på før ved årsskiftet. Foto: Nina Hansen
FORANDRINGER: Kulturminister Trine Skei Grande vil erstatte NRK-lisenen, men med hva får vi ikke greie på før ved årsskiftet. Foto: Nina Hansen Vis mer

Men i stedet for at betalingsplikten knyttes til om husstanden har en tv-mottaker, skal den knyttes til om du disponerer en bolig. Det skal bare betales ett bidrag per boenhet, mente utvalget.

- Folk vil betale

Skei Grande flagget lenge før hun ble kulturminister motstand mot Rimmereid-utvalget. Hun mente at vi må se til Finland og Sverige, som har mer relevante modeller.

- Folk er villige til å betale for en reklamefri allmennkringkaster, sier hun.

- Vi ser på flere løsninger, men jeg kan ikke gi noe svar ennå. Og det er til slutt Stortinget som avgjør hvilken løsning vi får, sier Skei Grande, som ikke vil si om det om løsningen ligger i at NRK finansieres gjennom skatteseddelen, utenom statsbudsjettsforhandlingene.

Tida går og går

Utvalget analyserte i 2015 forskjellige finansieringsordninger i andre land med statlige kringkastere, som Danmark, Sverige, England, Finland, Nederland og Tyskland.

Men politikerne klarte ikke å bli enige, og så langt er ikke noe bestemt.

NRK-lisensen er i utakt med tida. Avgiften er knyttet til tv-apparatet, men i dag ser mange på tv på helt andre plattformer. Men fordi det ikke foreligger noe alternativ, la regjeringen denne uka fram et forslag til statsbudsjett der NRK-lisensen for 2019 ligger på 3 031 kroner - en økning på 61 kroner fra i år.

En personlig avgift

I mai i fjor la Familie- og kulturkomiteen fram NRK-meldingen, som tar for seg hvordan NRK skal finansieres i framtida. Forslaget flertallet ønsket, innebærer at man skal betale for NRK uavhengig av om man har tv eller ikke.

Flertallet på Stortinget, minus Ap og Sp, ønsker ikke en boligbasert avgift.

Modellen som stortingsflertallet da gikk inn for, er en personlig avgift - uavhengig av om du har tv eller ikke. Dette er en modell som likner mest den finske.

En ny avgift skal også gjelde dem som strømmer tv via apper som Chromecast og Apple-tv.

2019, det siste året?

- Vi må finne nye måter for hvordan NRK skal finansieres. Det skal komme fram av mediestøttemelding, som jeg håper skal være klar i løpet av året, sier Skei Grande.

Meldingen omhandler en støtteordning for hele den norske mediebransjen.

- Så betyr det at 2019 blir det siste året vi betaler tradisjonell NRK-lisens?

- Vi må komme med en ny finansieringsmodell for NRK. Jeg skal legge fram et forslag til Stortinget nå snart, så får vi se hva som skjer, sier Skei Grande.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!