«Solo: A Star Wars Story»

207 cm høy finne fikk ikonisk «Star Wars»-rolle: - Forandret livet mitt totalt

«Star Wars»-aktuelle Joonas Suotamo (31) er sjeleglad for at han kan gjemme seg bak masken til Chewbacca.

TRAILER: «Solo: A Star Wars Story» har premiere 23. mai. Video: DisneyVis merVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Å være bak maske og kostyme gjør det lettere å spille et ikon, for man slipper eksponeringen. Man er en del av noe digert, men får beholde en viktig del av livet, så mindre berømmelse er en velsignelse, sier «Star Wars»-aktuelle Joonas Suotamo (31) fra Finland til Dagbladet.

23. mai er det premiere på «Solo: A Star Wars Story», Suotamos tredje «Star Wars»-film. Siden 2015 har finnen gestaltet rollen som digre, hårete og høylytte Chewbacca, Han Solos bestevenn og våpenbror, og det er lett å se hvorfor.

En høyde på to meter og sju centimeter er så å si et minstekrav for rollen som det profilerte pelsromvesenet fra klodens mest kjente science fiction-konsept.

PÅ OSLOBESØK: Joonas Suotamo (31) besøkte Norge for å promotere «Solo: A Star Wars Story». Foto: NTB Scanpix
PÅ OSLOBESØK: Joonas Suotamo (31) besøkte Norge for å promotere «Solo: A Star Wars Story». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Må studeres

I spinoffilmen «Solo: A Star Wars Story» får man endelig servert forhistorien til bestekompisene Han Solo og Chewbacca, som har vært en del av «Star Wars»-eposet siden første film i 1977.

UADSKILLIGE: Han Solo og Chewbacca har vært en sentral del av «Star Wars»-filmene siden 1977. Nå kommer historien om hvordan de møttes. Foto: Disney
UADSKILLIGE: Han Solo og Chewbacca har vært en sentral del av «Star Wars»-filmene siden 1977. Nå kommer historien om hvordan de møttes. Foto: Disney Vis mer

Suotamo gjør selv stemmen til Chewbacca på filmsettet, og demonstrerer uoppfordret at han kan flytende «Wookiee». Tolkningen av karakterens kraftige uttrykksmåte får det til å gjalle i veggene i det provisoriske presserommet på Grand Hotel i Oslo.

- Han snakker jo ikke slik at noen forstår ham, og man er bak en maske, så for å spille Chewie godt må han studeres og faktene øves inn, sier Suotamo.

DUO: Alden Ehrenreich spiller unge Han Solo. Foto: Disney
DUO: Alden Ehrenreich spiller unge Han Solo. Foto: Disney Vis mer

For høy for roller

Han spenner rygg og nakke og gestikulerer med armene.

- Det er viktig å få til kjernen hans. Chewbacca har en stivhet i seg, men også en avslappa gåstil og holdning. Jeg har sett filmer med karakterer i drakt og maske som er livløse. Det fungerer ikke særlig godt, sier skuespilleren.

Suatamo har bakgrunn fra profesjonell basket, og har spilt på det finske ungdomslandslaget og på collegenivå i USA. Siden han var liten har interessen for skuespill vært til stede, og 31-åringen har hele veien kombinert basket med dramaskolering. Det ønsket han også da han dro for å spille collegebasket i USA.

- Jeg søkte meg til skuespillerlinja på Universitetet i Pennsylvania, men de sa jeg aldri ville få roller på grunn av høyden, så jeg gikk filmlinja i stedet.

- Jaktet en «sevenfooter»

- Hvordan var det å få den beskjeden?

- Jeg tenkte at det sikkert stemte, og at jeg måtte gjøre noe annet, men det er sant også. Det er mindre av de rollene og de er stereotypiske. Man må forme sin egen vei, og jeg er fornøyd med hvor jeg er, sier Suotamo.

Etter USA-oppholdet endte han tilbake i Finland som basketproff. En dag kom det en spesiell telefon, forteller Suotamo.

- Det finske basketforbundet ringte og sa at en Hollywood-produksjon med «et stort budsjett» jaktet på en «sevenfooter» (over to meter høy red.anm.) med blå øyne, men forbundet visste ikke hvilken film det var snakk om.

- Forandret livet mitt

Han hoppet på muligheten. Comebackfilmen «Star Wars: The Force Awakens», hvor Suotamo spilte Chewbacca sammen med den originale «Chewie», Peter Mayhew, var såpass etterlengtet at den sopte inn 15 milliarder kroner på verdensbasis.

- Chewbacca har forandret livet mitt helt, sier Suotamo, som har sluttet med basket grunnet belastningen på knærne.

Den nybakte pappaen bor fortsatt i hjembyen Espoo rett utenfor Helsinki, i nærheten av familie og venner, og lever nå av «Star Wars»-rollen.

- Rollen har gitt meg frihet og mer tid med min tre måneder gamle baby. Jeg får reise rundt i verden å møte fans. Det er en drømmesituasjon. Jeg har ambisjoner om å gjøre andre roller, men så lenge Chewie trengs er jeg fornøyd akkurat nå. Vi får se hva jeg har tid til etter hvert, sier Suotamo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer