21 konserter på 30 dager

Klart for julestemning på Egertorget.

I artist Venke Knutsons barndomshjem var det vanlig å gi til dem som manglet. Derfor gleder hun seg til å være julemusikant for Frelsesarmeen og Dagbladet.

I likhet med artister som Madrugada, D.D.E, Marion Ravn, Maria Mena, Ravi og Sondre Lerche, skal Venke synge så folk åpner lommebøkene på Egertorget i Oslo. I dag begynner jula. Vamp stiller på Egertorget kl 16, og dermed tar gruppa som fikk strålende kritikk for «Siste stikk», første julemusikant-stikk.

Sendte lekene

Knutson blir altså ikke først, men har til gjengjeld fått en gjev dato: Den første adventsdagen.

- I fjor da jeg opptrådte, var det kaldt og snødde litt. Men folk stoppet opp og jeg kunne se hvordan de stakk hendene ned i lommene etter penger. Jeg tror folk stopper opp mentalt - ikke bare fysisk - ved sånne anledninger, tror den 27 år gamle sørlandsjenta, som husker følgende fra egen barndom:

- En gang i året fikk vi beskjed om å velge ut to-tre favorittleker. Dem beholdt vi. Resten sendte mamma og pappa til fattige barn. Familien min har alltid vært flink til å dele på det som er, hele året.

Da Knutson flyttet til Oslo for å studere, 19 år gammel, fikk hun beskjed om ikke å gi penger til tiggere:

- Foreldrene mine rådet meg til å kjøpe dem pølse i stedet. Så jeg blakket meg på det. Noen av tiggerne ble glade. Andre var ikke så interessert, forteller Venke, som måtte trappe ned virksomheten før hun sjøl endte i økonomisk uføre.

STILLER FOR FRELSESARMEEN: Kritikerroste Vamp. FOTO: SCANPIX
STILLER FOR FRELSESARMEEN: Kritikerroste Vamp. FOTO: SCANPIX Vis mer

670 000 i fjor

I fjor innbrakte minikonsertene drøyt 670 000 kroner til Frelsesarmeen. Drøyt 10 000 av dem kom inn da Venke Knutson sang.

- Det viktigste er at folk gir. Ikke hvor mye de gir, sier den kristne artisten. 1. desember kommer hun rett fra stemningsfull utendørs adventslys-tenning ved Bryn skole, der hun jobber som lærer, til Egertorget.

Konsertene på Egertorget er en viktig inntektskilde for Frelsesarmeen:

- Dessuten er det en flott tradisjon som viser at vi og musikerne kan stå sammen og ha felles fokus, sier markedssjef Edward Andrew Hannevik i Frelsesarmeen.

Hjelper hele året

- Vi prøver å få mest mulig ut av hver krone. Vi hjelper bostedsløse, rusmisbrukere og andre vanskeligstilte i Norge til det lille ekstra ved høytider, men til hjelp hele året. To år på rad har vi hatt sommerleir for dem som ikke har råd til ferie. For hele familien, forteller Hannevik.

Hvor mange penger som kommer inn under hver konsert, er væravhengig. Hannevik har ønskeværet klart:

- Stemningsmessig er det ingenting som slår to minus og lett snø. Det verste er vind og duskregn.

Frelsesarmeen har vært kraftig kritisert etter at en 43 år gammel offiser i armeen nylig ble fratatt uniformen og omplassert til kontor fordi han lever i homofilt parforhold. Dette har stilltiende vært akseptert i en rekke år, men den nye ledelsen kunne ikke akseptere det. Bjarte Hjelmeland er selv homofil og skulle opptrådt på Egertorget, men har valgt å trekke seg.

Dermed ryker den planlagte konserten med ham, Mia Gundersen og Oslo Gospel Choir.

- Dette blir eneste avlysning, sier Dagbladets Anders Grønneberg, som koordinerer arrangementene.

STILLER FOR FRELSESARMEEN: Venke Knutson.