KAN DU SE DET? Det er 3RW arkitekter som står bak Statsbyggs forslag til midlertidig minnesmerke i Regjeringskvartalet. Forhåpentligvis synes det bedre om sommeren. Foto: Statsbygg
KAN DU SE DET? Det er 3RW arkitekter som står bak Statsbyggs forslag til midlertidig minnesmerke i Regjeringskvartalet. Forhåpentligvis synes det bedre om sommeren. Foto: StatsbyggVis mer

22. juli-minnestedet

22. juli-monumentet: Det skulle bli et samlende minnested. Det ble en skandale

Bare vage løfter, dårlige løsninger og trusler om søksmål igjen.

Kommentar

«Mer åpenhet og mer demokrati», sa Jens Stoltenberg etter 22. juli. For alle som bryr seg om skjebnen til de tre statlige 22. juli-monumentene begynner utsagnet å likne en fjern drøm. De tre minnestedene, det ene ved Utøya, det andre midlertidig i regjeringskvartalet, det tredje permanent, skulle være samlende nasjonale minnesteder. For å «hedre de døde, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige etter angrepene». Fire og et halvt år etter at tidligere fornyingsminister Rigmor Aasrud og AUFs Eskil Pedersen annonserte at det nasjonale minnestedet etter Utøya skulle ligge på Sørbråten, er det bare vage løfter, dårlige løsninger og trusler om søksmål igjen.

Det er rett og slett utrolig trist.

Onsdag leverte Statsbygg sin anbefaling til midlertidig minnested i regjeringskvartalet. En glassvegg skal oppføres i Lindeallen foran regjeringsblokka. Der skal navn og alder på de 77 som ble drept 22. juli 2011 oppføres. Veggen er opplyst nedenfra. Det blir et rom for ettertanke. Helt sikkert vakkert. Helt sikkert hjerteskjærende. Helt sikkert «verdig og lavmælt», de to ordene som var kommunalminister Jan Tore Sanners mantra da han skrotet Jonas Dahlbergs helt unike vinnerforslag tidligere i år. At Statsbyggs nye forslag er slående uoriginalt er tilsynelatende ikke så farlig.

For det er jo så kjekt og greit. Så unnselig at det ikke støter noen. Så måteholdent at vi knapt merker at det er der. Og i og med at det midlertidige monumentet bare har en kostnadsramme på to millioner, og fordi 3RW arkitekter allerede har utformet AUFs mer private minnested på selve Utøya, slipper Statsbygg denne gangen å utlyse en konkurranse. La oss bare få det gjort, liksom.

Denne uka skrev Dagbladet at Jonas Dahlbergs avbestilte minnesmerker har kostet 13.8 millioner. Nå er alt arbeid med Sørbråten nedlagt. «Memory wound» kommer til å bli glemt, sammen med Dahlbergs planer for regjeringskvartalet og tilsynelatende også muligheten til et ekstraordinært og uforglemmelig monument. Et sted der man stopper. Utforsker. Ikke bare haster forbi.

Sanner har bestemt at minnestedet nå skal ligge på Utøykaia, og Statsbygg har fått oppdraget med den kunstneriske utformingen der også. Hva dette blir, er fortsatt fullstendig i det blå. Det eneste som er sikkert er at det blir «verdig og lavmælt», noe man etter hvert kan mistenke at betyr «uten store kunstneriske ambisjoner». I sommer var det snakk om at det skulle utarbeides «et rom».

Hva nå det betyr.

Uansett, naboforeningen i Hole, Utstranda vel, har tidligere varslet Kommunaldepartementet om at de kommer til å gå til rettslige skritt hvis minnestedet blir liggende på Utøyakaia også.

Så mye for «verdig og lavmælt».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.