FORTELLINGEN OM 22. JULI: Regissør Paul Greengrass står bak filmen «22 July», basert på Åsne Seierstads bok «En av oss: En fortelling om Norge». Vi gjør oppmerksom på at dette klippet inneholder nærgående skildringer av hendelsen på Utøya 22. juli, inkludert gjerningspersonen.Video: Netflix Vis mer

22 July

22. juli-terroristen sa nei til å møte Anders Danielsen Lie

Skuespilleren så videoer fra politiavhør for å studere oppførselen til Anders Behring Breivik.

VENEZIA (Dagbladet): - Jeg har tenkt mye på dette. Jeg tenkte at noen folk kom til å finne det støtende at jeg ville ønske å møte ham.

Det sier skuespiller Anders Danielsen Lie til Dagbladet.

39-åringen spiller Anders Behring Breivik i Paul Greengrass' filmatisering av terrorangrepet på Oslo og Utøya 22. juli 2011 - og det som skjedde etterpå.

SPILLER BREIVIK: Anders Danielsen Lie. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SPILLER BREIVIK: Anders Danielsen Lie. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Filmen er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss», og har premiere under Filmfestivalen i Venezia i kveld.

«22 July» kommer på Netflix 10. oktober.

  • Se traileren øverst i saken.

Lie forteller at han så det som sin jobb å skape et sannferdig portrett av Breivik.

- Det var mitt ansvar, det var det beste jeg kunne gjøre for alle. Da kunne jeg ikke sensurere meg selv fra en god kilde til informasjon. Jeg tror at å møte en person i virkeligheten er en god kilde til informasjon.

PREMIEREKLARE: «22 July» har premiere på Filmfestivalen i Venezia i kveld. Til stede i den italienske byen er (fra venstre) hovedrolleinnehaverne Anders Danielsen Lie og Jonas Strand Gravli, skuespiller Seda Witt, forfatter Åsne Seierstad, skuespiller Maria Bock og regissør Paul Greengrass. Foto: Netflix
PREMIEREKLARE: «22 July» har premiere på Filmfestivalen i Venezia i kveld. Til stede i den italienske byen er (fra venstre) hovedrolleinnehaverne Anders Danielsen Lie og Jonas Strand Gravli, skuespiller Seda Witt, forfatter Åsne Seierstad, skuespiller Maria Bock og regissør Paul Greengrass. Foto: Netflix Vis mer

Så politiets videoer

Derfor gjorde Lie et framstøt for å få til et møte med terroristen, som sitter inne i Skien fengsel.

- Jeg prøvde å få avtale, men han avslo, forteller 39-åringen.

Han ønsker ikke å kommentere hvilke spørsmål han ville ha stilt Breivik dersom han hadde fått innvilget et møte.

Lie forteller at omfattende research ble hans vei inn i rollen.

- Jeg studerte Breivik i mange forskjellige situasjoner, og prøvde å se hvordan han framstår for oss. Jeg så mange videoer fra politiavhør, for å «finne» oppførselen hans. Jeg tror jeg fikk noen svar. I hvert fall nok til å spille rollen på en måte jeg kunne stå for.

Skuespilleren vektla dermed oppførsel i større grad enn psykologi da han gikk inn i rollen som terroristen som tok 77 menneskeliv den mørke julidagen i 2011.

- Jeg er ikke forpliktet til å forstå alle karakterene jeg spiller. Jeg må ikke like karakterene jeg spiller. Jeg er bare interessert i å skape et så sannferdig portrett som mulig. Alt du ser i filmen, oppførselen du ser, kan bli funnet i materiale - som av åpenbare grunner ikke er tilgjengelig for alle.

Bekrefter avvisning

Øystein Storrvik er Breiviks nåværende forsvarer. Han bekrefter at Breivik ikke ønsket å møte Lie.

FORMIDLET HENVENDELSEN: Øystein Storrvik, Anders Behring Breiviks forsvarer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORMIDLET HENVENDELSEN: Øystein Storrvik, Anders Behring Breiviks forsvarer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan bekrefte det, i og med at den henvendelsen gikk via meg, men den ble altså avvist. Det ville vært en lang vei å gå, men han ønsket det uansett ikke, sier advokaten til Dagbladet.

- Det er i utgangspunktet ingen som har besøkt ham, så det hadde vært en lang vei inn. Breivik ønsket ikke å gjennomføre et sånt møte, så da blir det ikke noe forsøk engang. Jeg spurte ikke noe nærmere om hvorfor.

Storrvik sier han ikke har diskutert filmen med Breivik, og vil derfor ikke uttale seg om det.

Breivik har ikke tilgang til internett, og det er uvisst om han kan ha sett traileren.

- Vanskelige scener

I «22 July» får publikum se Breivik, i Lies skikkelse, som skyter ned løpende barn på Utøya.

HAR REGIEN: Britiske Paul Greengrass, som står bak filmer som «Bloody Sunday» og «United 93». Foto: Netflix
HAR REGIEN: Britiske Paul Greengrass, som står bak filmer som «Bloody Sunday» og «United 93». Foto: Netflix Vis mer

- De scenene var selvfølgelig vanskelige å gjøre. For meg var den største utfordringen å prøve å gjøre alt så tett på virkeligheten som mulig. Jeg ville vite at dette er nesten måten det skjedde på. Hvis vi utelater noe eller velger å gjøre noe annerledes, må det være en dramaturgisk grunn for det, sier skuespilleren.

Til tross for at scenene fra Utøya kan virke sjokkerende for publikum, mener Lie det er viktig å ha dem med i filmen.

- Dette er en lokal historie med et globalt budskap. Mange mennesker vet nok ikke helt hva som skjedde, og for å forstå etterspillet må du ha «vært der». Du må forstå hvor sinnssykt grusomt dette var.

- Hvordan var det å gå hjem etter å ha filmet disse scenene?

- Det påvirket meg. Jeg er en emosjonell person. Men jeg husker også at jeg tenkte at jeg ikke kan bli for følelsesmessig involvert, fordi karakteren jeg spiller er emosjonelt «frakoblet» fra verden. Da ville jeg ha endt opp med å skape et portrett som ikke er sannferdig.

Tro på prosjektet

Før det ble kjent at rollen gikk til Anders Danielsen Lie, snakket Dagbladet med flere norske skuespillere som alle sa at de ville hatt vansker med å ta på seg rollen som den forhatte 22. juli-terroristen.

Lie forteller at han diskuterte rollen med både familie og nære venner før han takket ja til tilbudet fra Greengrass.

- Jeg ville aldri ha akseptert en rolle hvis jeg ikke hadde tro på prosjektet. Jeg følte at dette var en viktig film, sier 39-åringen.

- Det er primært en film som er laget for å huske ofrene, dem som døde. Men filmen stiller også spørsmålet: Hvorfor døde de?

- Det er et av de mest politiske terrorangrepene i nyere tid. De var ikke tilfeldige mål. Derfor ga det mening å vie oppmerksomhet til terroristens narrativ, sier Lie.

- Ideene han har, og hans politiske ståsted, er delt av mange mennesker. Høyreorientert politisk ekstremisme er på framvekst i mange europeiske land. Det er en trussel, det er skremmende - og det er noe vi må håndtere. Vi må konfrontere de ideene, ikke gjøre dem til tabuer.