Oslo kommunes kunstsamling

23 kunstverk er stjålet fra Oslo kommune - men bare fire tyverier er politianmeldt

Kunstverk for hundretusener er stjålet fra kommunen. Blant annet verk av Håkon Bleken og Frans Widerberg.

STJÅLET: Et bilde av kunstneren Frans Widerberg (t.h), som døde i fjor, er blant kunstverkene som er stjålet fra Oslo kommune. Men det var ikke meldt stjålet til politiet. Til venstre sitter kunstneren og sønnen Nico Widerberg. FOTO: Steinar Buholm / Dagbladet
STJÅLET: Et bilde av kunstneren Frans Widerberg (t.h), som døde i fjor, er blant kunstverkene som er stjålet fra Oslo kommune. Men det var ikke meldt stjålet til politiet. Til venstre sitter kunstneren og sønnen Nico Widerberg. FOTO: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er veldig bekymringsfullt at kommunen ikke har gjort det de skal, og politianmeldt tyveriene av kunstverkene. Jeg synes de skal anmelde de som stjålet nå, med en gang, sier Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere.

Oslo kommunes kunstsamlinger består til sammen av 19 000 kunstverk, som eies av fellesskapet. Kunsten henger overalt i Oslo kommune, på sykehjem, skoler og kontorer. Enkelte av verkene er av svært høy verdi, og laget av våre kjæreste kunstnere.

Ifølge Kulturetaten er 23 kunstverk, med samlet verdi på flere hundre tusen kroner, registrert som stjålet. Men bare fire av disse er meldt stjålet til politiet.

I fjor avslørte Dagbladet også at 1642 kunstverk var registrert som «ikke funnet» av kulturetaten. Det vil si at etaten ikke vet hva som har skjedd med dem: Om de er stjålet, kastet, eller flyttet uten at det er blitt registrert.

På forespørsel fra Dagbladet har Blomqvist kunsthandel vurdert verdien av de stjålne kunstverkene. Samlet sett anslår Blomqvist at kunst for rundt 300.000 kroner er stjålet.

Når tyveriene ikke er politianmeldt øker også risikoen for at noen kjøper stjålet kunst, i god tro, ifølge Gunnar Krogh-Hansen, ved Blomqvist kunsthandel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer