Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslo kommunes kunstsamling

23 kunstverk er stjålet fra Oslo kommune - men bare fire tyverier er politianmeldt

Kunstverk for hundretusener er stjålet fra kommunen. Blant annet verk av Håkon Bleken og Frans Widerberg.

STJÅLET: Et bilde av kunstneren Frans Widerberg (t.h), som døde i fjor, er blant kunstverkene som er stjålet fra Oslo kommune. Men det var ikke meldt stjålet til politiet. Til venstre sitter kunstneren og sønnen Nico Widerberg. FOTO: Steinar Buholm / Dagbladet
STJÅLET: Et bilde av kunstneren Frans Widerberg (t.h), som døde i fjor, er blant kunstverkene som er stjålet fra Oslo kommune. Men det var ikke meldt stjålet til politiet. Til venstre sitter kunstneren og sønnen Nico Widerberg. FOTO: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig bekymringsfullt at kommunen ikke har gjort det de skal, og politianmeldt tyveriene av kunstverkene. Jeg synes de skal anmelde de som stjålet nå, med en gang, sier Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere.

Oslo kommunes kunstsamlinger består til sammen av 19 000 kunstverk, som eies av fellesskapet. Kunsten henger overalt i Oslo kommune, på sykehjem, skoler og kontorer. Enkelte av verkene er av svært høy verdi, og laget av våre kjæreste kunstnere.

image: 23 kunstverk er stjålet fra Oslo kommune - men bare fire tyverier er politianmeldt

Ifølge Kulturetaten er 23 kunstverk, med samlet verdi på flere hundre tusen kroner, registrert som stjålet. Men bare fire av disse er meldt stjålet til politiet.

I fjor avslørte Dagbladet også at 1642 kunstverk var registrert som «ikke funnet» av kulturetaten. Det vil si at etaten ikke vet hva som har skjedd med dem: Om de er stjålet, kastet, eller flyttet uten at det er blitt registrert.

På forespørsel fra Dagbladet har Blomqvist kunsthandel vurdert verdien av de stjålne kunstverkene. Samlet sett anslår Blomqvist at kunst for rundt 300.000 kroner er stjålet.

Har du sett Oslos stjålede kunstverk?

Eller har du andre tips om saken?

Kontakt oss

Når tyveriene ikke er politianmeldt øker også risikoen for at noen kjøper stjålet kunst, i god tro, ifølge Gunnar Krogh-Hansen, ved Blomqvist kunsthandel.

Blant kunstverkene er blant annet en kulltegning laget av folkekjære Håkon Bleken, til en anslått verdi av 50 000 kroner, en grafikk av Frans Widerberg, anslått til en verdi på mellom 10-15.000 kroner, og et relieff av Thorstein Rittun, til en verdi på omkring 80 000 kroner.

Ikke politianmeldt

Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten, forklarer at det er virksomhetene som har kunsten utplassert, som skulle ha anmeldt tyveriene, og viser til kommunens instruks om tyveri og hærverk.

- Kulturetaten har det overordnede ansvaret for Oslo kommunes kunstsamling, men det er virksomhetene der kunsten er utplassert, som har ansvar for å politianmelde eventuelle tyveri, og melde fra til oss. Her har ikke virksomhetene fulgt opp ansvaret sitt, sier han.

På listen over stjålet kunst er blant annet to av Norges mest kjente kunstnere, Håkon Bleken og Frans Widerberg.

KUNSTNERE: Kunstner Håkon Bleken (89) er blant Norges mest kjente kunstnere. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KUNSTNERE: Kunstner Håkon Bleken (89) er blant Norges mest kjente kunstnere. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Håkon Blekens kulltegning «Fangen», fra 1973, er blant de fire som er politianmeldt stjålet. Tyveriet av Frans Widerbergs grafikk med tittelen «Budbringer» ble derimot aldri meldt til politiet.

- Er det mulig å si noe om omstendighetene rundt tyveriene av Håkon Blekens tegning og Frans Widerbergs grafikk?

- Vi har ikke mottatt annen info om hendelsen, enn at verkene er rapportert stjålet, sier Gustavsen.

Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere, synes det virker som at kommunens administrasjon, skyver ansvaret sitt ned på virksomhetene.

- De tar ikke ansvaret sitt helt, når de sier at det er virksomhetene som har ansvaret for det. Kulturetaten må sørge for at virksomhetene politianmelder, og hvis de ikke har gjort det, må de få dem til å gjøre det, sier Tørdal.

- Det kan hende politiet sitter på informasjon om disse kunstverkene, og så vet de ikke at det er kommunen som eier dem, legger Tørdal til.

- Merkelig

Kunstner Håkon Bleken sier til Dagbladet at han ikke var klar over at kulltegningen var stjålet.

FANGEN: Denne kulltegningen av Håkon Bleken, med tittelen «Fangen», er politianmeldt som stjålet. Bildet er gjengitt fra boken «Håkon Bleken betrakter og budbrnger», etter tillatelse fra Orfeus forlag og Håkon Bleken. FOTO: Skjermdump.
FANGEN: Denne kulltegningen av Håkon Bleken, med tittelen «Fangen», er politianmeldt som stjålet. Bildet er gjengitt fra boken «Håkon Bleken betrakter og budbrnger», etter tillatelse fra Orfeus forlag og Håkon Bleken. FOTO: Skjermdump. Vis mer

- Det misliker jeg jo. Jeg husker den godt, for det er en god tegning. Det er faktisk ganske utrolig hvordan kunstsamlinger mistes, sier han.

Kunstneren synes det er rart at det bare er fire av de 23 kunstverkene som er registrert som stjålet, som er politianmeldt.

- Det er merkelig at de ikke har politianmeldt alle sammen, sier Bleken.

Kunstner Tomas Widerberg, sønn av kunstner Frans Widerberg, er ikke overrasket over at bare fire av 23 verk er meldt stjålet, og at tyveriet av farens bilde ikke er politianmeldt.

- Det er ikke en overraskelse. Det er akkurat innenfor det jeg tror om Oslo kommunes ordenssans når det gjelder kunst. Det er for mye kunst, og samlingen er for stor. Det er jo også først i seinere tid man har fått ordentlig dataarkiveringsprogrammer for å systematisere samlingen, sier Widerberg.

- Må passe på den

Broren Nico Widerberg, som også er kunstner, legger til at siden kommunen er selvassurandør, og dermed selv bærer risikoen for tap, trenger de ikke å anmelde for å få penger tilbake fra et forsikringsselskap.

- Men jeg synes det er rart at de ikke anmelder tyveriene likevel. Det kan se ut til at ansvaret blir pulverisert. Det er viktige ting fra kunstnere som ikke blir tatt vare på. De har en stor samling, og kanskje er det en for stor samling for dem å holde styr på. Det er bra at de kjøper kunst, men da må de også passe på den, sier Nico Widerberg.

Blant de 23 stjålne verkene er det også fire skulpturer. Men det er bare tyveriet av skulpturen laget av Turid Eng, i 2006, som er politianmeldt. Den anslås til en verdi på 10 000 kroner.

KUNSTNER: Frans Widerberg regnes som en av Norges fremste grafikere og malere. FOTO: NTB Scanpix
KUNSTNER: Frans Widerberg regnes som en av Norges fremste grafikere og malere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skule Waksviks andeskulptur, som ble stjålet utenfor Grønland barnehage i 2010, og Øyvind Åsteins skulptur av et hestehode er hver for seg taksert til en verdi på 30 000 kroner. Thorstein Rittuns relieff anslås som nevnt til 80.000. Ingen av disse er politianmeldt stjålet, og Kulturetaten har heller ikke her noen informasjon om omstendighetene rundt tyveriene.

- Kan kjøpe stjålet kunst

Gunnar Krogh-Hansen, ved Blomqvist kunsthandel, reagerer på de få politianmeldelsene.

- Det er litt rart at ikke alle er anmeldt, og uansvarlig å ikke følge det opp. Det er et viktig prinsipp at man alltid anmelder tyveri av kunst, sier Krogh-Hansen.

Han legger til at det er vanskelig for andre å oppdage om et kunstverk som er til salgs, er stjålet, hvis tyveriet ikke er politianmeldt. Dermed kan folk kjøpe stjålet kunst, uten å være klar over det, forklarer han.

- Men det er veldig sjelden folk leverer inn stjålet kunst til auksjoner, for de vet at det er åpent salg, sier Krogh-Hansen.

Thorstein Rittuns stjålne keramikkrelieff definerer han som unikt, og mener det må ha vært et kostbart innkjøp.

- Det er stort. Man kan spørre seg hvordan noen har klart å stjele det, legger han til.

Han forklarer at Håkon Blekens stjålne kulltegning, som er laget i 1973, er blant tegningene mange anser for å være hans fineste. Også Frans Widerbergs «Budbringer, blå» er et godt likt bilde.

- Frans Widerberg var en veldig viktig etterkrigskunstner, som hadde sin helt egne stil, og er veldig folkekjær. Han er i skolebøker og de fleste har et bevisst eller ubevisst forhold til ham. De aller fleste som har vært født de siste 50 åra har sett bildene hans, sier Krogh-Hansen.

- Håper de kommer til rette

Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten, opplyser at kommunen ikke vil gå ut med hvilke steder verkene er meldt stjålet fra, fordi de fremdeles har kunstverk på flere av disse stedene.

- Hva tror dere har skjedd med verkene som er stjålet?

- Noen er nok tapt for alltid, andre kan være flyttet til andre lokasjoner uten at dette er meldt fra om til Kulturetaten. Vi har funnet tilbake enkelte verk i forbindelse med sorteringsprosjektets befaringer, så det er håp om at flere av disse verkene kommer til rette etter hvert, skriver Gustavsen i en e-post.

Han opplyser til Dagbladet at det har vært tilfeller tidligere, hvor kunstverk som de har politianmeldt som stjålet, har dukket opp igjen, i den samme virksomheten hvor de skulle være.

- Jeg forhørte meg litt på kontoret, og vi har tilfeller hvor kunstverk som har vært politianmeldt har kommet til rette igjen - i den virksomheten de var, skriver Gustavsen.

Han påpeker:

- De var altså aldri stjålet, men feilplasserte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!