25 år med Blitz er nok

Marte Michelet om bursdagsbarnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR NØYAKTIG 25 år siden ble Blitz født. Det hele starta natt til 1. mai 1982 med milde opptøyer og påfølgende husokkupasjon. I årene siden har Blitz vært varmestue og samlingssted for en salig blanding av anarkister, barnevernsbarn, rusbrukere, asylsøkere og vestkantrebeller.

Fordi ingen sjekker leg før de selger deg varm øl har huset i Pilestredet også vært ett av få alternativer for festglade mindreårige. (Det var sånn jeg havna der første gang. Jeg ble pubertalt dritings og klina med en snål vegetarianer i en av de råtne baktrappene.)

Blitz var avgjørende som scene for tidlig norsk punk og hip-hop-musikk andre konsertsteder ikke ville slippe til. Og huset har vært et blinkende fyrtårn for opprørsk ungdom over hele landet - bygdepønkern har bitt tenna sammen og holdt ut, i vissheten om at han ikke er alene.

MEN FØRST og fremst er Blitz kjent for sin militante radikalisme, og derfor er det ingen grunn til å henfalle til nostalgisk hyllest på jubileumsdagen. Vi snakker om det eneste miljøet på venstresida her i landet som systematisk har tillatt seg å bruke voldelige metoder, enten fienden har vært byrådet, Magraret Thatcher eller - som nå i helga - NATO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer