25 års sjarmørjubileum

Albert Åberg er i det filosofiske hjørnet, men rimene sitter ikke like godt.

Det er en underlig og fantasifull liten skrue som feirer 25 år i år - og like mange titler er det kommet om Albert Åberg på norsk. Disse bøkenes suksess er et godt eksempel på at barn godt kan like noe som lunt og trygt.

De enkle fortellingene kan leses om og om igjen, og har gjenkjennelseselement fra hverdagen som fascinerer dypt. Albert Åberg har derfor en stor tilhengerskare blant gutter og jenter i alderen 4+. Han er så alminnelig og likevel helt seg selv, helt spesiell.

I denne foreløpig siste boka er Albert blitt sju år og er i det filosofiske hjørnet. Hvor begynner et menneske, og når slutter det? Varmen på stolen som han ikke sitter på lenger - er noe av Albert blitt igjen der? Spyttet hans

på bakken blir byggemateriale for småkryp, tenk det - bygge no' nytt av Alberts spytt. Slik forteller Gunilla Bergström på sin humoristiske og kloke måte om denne gutten, litt rund og kort og med stubbete hår.

Litt spesielt med denne utgivelsen er valget av norsk tittel. «Så rart, sa Albert Åberg.» Han sier jo ikke det en eneste gang. Den svenske spørrende tittelen er langt bedre, og absolutt oversettbar: Hur långt når Alfons?

Merkelig er det også at historien plutselig slår over i enderim, mange av dem dårlige og amatørmessige. Det er rimelig å legge en del av ansvaret for det på oversetter Tor Åge Bringsværd.