Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- 25 mill. burde være klart innenfor rekkevidde

Bokhandleren vurderer utenlandske søksmål.

SER MOT EUROPA: Suraya Rais og Shah Muhammad Rais, her med barna f. v. Timor, Jalal og Mitra Rais, kan ende opp med å gå til sak også mot de utenlandske forlagene til «Bokhandleren i Kabul». Foto Kristin Svorte.
SER MOT EUROPA: Suraya Rais og Shah Muhammad Rais, her med barna f. v. Timor, Jalal og Mitra Rais, kan ende opp med å gå til sak også mot de utenlandske forlagene til «Bokhandleren i Kabul». Foto Kristin Svorte. Vis mer

||| (Dagbladet): Per Danielsen, advokat for Rais-familien, forteller til Dagbladet at de etter seieren over Åsne Seierstad og Cappelen Damm i tingretten, nå vurderer å gå til sak mot de utenlandske forlagene som har gitt ut «Bokhandleren i Kabul».

- Det er en problemstilling vi begynt å se på, forteller Danielsen.

Han trekker fram Sverige som et mulig mål.

- 25 millioner - Det kommer an på foreldelsesreglene i landet, og når boka er utgitt der. Men vi konstaterer at det er et rettslig grunnlag på plass som kan bli brukt innenfor området som dekkes av den europeiske menneske- rettighetsdomstolen, sier Danielsen.

Og advokaten forteller at målet for oppreisning strekker seg opp til totalt 25 millioner kroner.

- Det har blitt antydet i media at Seierstad har tjent rundt 25 millioner kroner. Det burde være klart innenfor rekkevidde, mener Danielsen.

- Ikke umulig Cato Schiøtz, advokat for Cappelen Damm og Åsne Seierstad, rister på hodet på hodet over summen. Han mener England vil være det eneste potensielle landet saken kan bli tatt videre til.

- Deres bok har blitt lest i Kabul, så jeg ser ikke bort i fra at det kunne vært mulig. De andre utgivelsene har ikke hatt noen skadevirkninger for familien Rais, sier Schiøtz, som vanskelig kan forstå at det er mye å hente for Rais-familien.

Schiøtz peker, i likhet med Åsne Seierstad, på foreldelsesfristen. Seierstad har ikke vært i kontakt med sine utenlandske forlag i forbindelse med potensielle søksmål mot dem.

- Støtter Åsne - Jeg vil anta at tidsfristen for lengst er utløpt for søksmål mot mine utenlandske forlag, sier hun til Dagbladet.

Ett av hennes britiske forlag, Virago, har heller ikke forholdt seg til en slik problemstilling.

- Vi har foreløpig ikke sett dommen, men forstår det slik at Åsne anker. Vi følger saken, og fortsetter å støtte Åsne og hennes viktige bok, forteller forlegger Lennie Goodings.

Blir overrasket Professor i rettsinformatikk, Jon Bing, tror at det i en eventuell engelsk rettssak kan argumenteres for høyere beløp enn i Norge.

- Men en fellende dom i norsk tingrett spiller liten eller ingen rolle i en utenlandsk domstol. Jeg blir overrasket hvis Danielsens vurdering er realistisk, sier Bing, som presiserer at han har stor respekt for Danielsens erfaring på området.

Advokat Harald Stabell deler synspunktene til Schiøtz og Bing, og legger til:

- Summen er helt urealistisk uansett om de vinner fram eller ikke, sier Stabell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling