EDGAR ALLAN POE. Foto: AP / NTB Scanpix
EDGAR ALLAN POE. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

26 år gammel giftet Edgar Allan Poe seg med sin 13-årige kusine

Er det rart han fortsetter å dukke opp i popkulturen?

KOMMENTAR: Nå er han her igjen, Edgar Allan Poe (1809-1849), forfatteren som brakte både grøsseren, krimfortellingen og poesien noen skritt framover i løpet av sitt korte liv.

I den flunkende nye TV-serien «The Following», som hver søndag sendes på TV Norge, møter vi seriemorderen Joe Carroll (James Purefoy), professor i engelsk litteratur med romantikken som spesialområde. Han ble arrestert av politimannen Ryan Hardy (Kevin Bacon. Hardy har skrevet en bok om tilfellet Carroll som også henviser til Poe, «The Poetry of a Killer». Men så klarer Carroll å rømme og fortsetter å drepe mennesker, åpenbart inspirert av Poe, noe både drapsmetoder og sitater bærer bud om. I slutten av forrige episode ble han innhentet og arrestert av Hardy. Men så begynner ting å skje.

Joe Carroll bærer trekk fra en rekke oppdiktede mordere, blant andre Hannibal Lecter i «Nattsvermeren» og den Poe-fikserte morderen i Michael Connellys romaner «The Poet» og «The Narrows». Folkene bak «The Following» tar også utgangspunkt i en FBI-påstand om at det til enhver tid fins 300 seriemordere i USA. At Edgar Allan Poe blir hentet fram i en slik sammenheng, er ikke overraskende. Knapt noen forfatter — med mulig unntak av Shakespeare — blir hyppigere gjenbrukt, henvist til og fortolket i populærkulturen.

Hvorfor Poe? Det har både med hans livshistorie og hans verk å gjøre. Den amerikanske Riverton-prisen heter Edgar, og innslag som en ravn, en svart katt, en død ungjente eller folk som er levende begravd blir fort assosiert til Poe.

Hans eget liv var preget av død, sykdom og ulykkelig kjærlighet. Mora mistet han tidlig. Han giftet seg 26 år gammel med sin 13-årige kusine, som døde av tuberkulose sju år seinere.

Han slet for å overleve, drakk for mye og døde under mystiske omstendigheter. Han ble funnet alvorlig syk på gata i Baltimore og døde etter få dager, angivelig med følgende ord på sine lepper: «Gud se i nåde til min stakkers sjel.»

 Den tragiske skjebnen samt dikterens dragning mot det bisarre og det groteske, mot angst og smerte er årsaken til at han stadig trekkes fram. Bare i Norge er Poe de siste åra brukt av Nikolaj Frobenius i romanen «Jeg skal vise dere frykten» og av Jørgen Brekke i «Nådens omkrets». Seriekunstnerne Steffen Kverneland og Lise Myhre har vært opptatt av Poe, og Stig Sæterbakken har oversatt ham og skrevet et essay.

Internasjonalt fins Poe i et enormt antall grafiske serier og romaner, filmer og rocklåter. Fiksjonene rundt Poe skiller seg i to hovedtyper; de som bruker den historiske Poe som skikkelse og de som benytter seg av elementer fra fortellinger og dikt.

I gårsdagens episode av «The Following» dukket en mann med Poe-maske opp, og Carroll fikk en Poe-antologi. Det viser seg at morderen via nettet har skaffet seg en slags menighet av beundrere som er villige til å begå drap etter hans oppskrift. 13 episoder gjenstår, og det er nettopp besluttet at sesong nummer to skal produseres.