Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

30 000 har stemt på sin favoritt til «Rockheim Hall of Fame»

Men Christopher Nielsen syns det kommer altfor seint.

(Dagbladet): Dagbladets lesere har vist enorm interesse etter at Rockheim lanserte sine femten nominerte til å komme i «Rockheim Hall of Fame».

I Dagbladets uavhengige kåring har nærmere 30.000 lesere har gått inn og stemt på sine favoritter, og beskjeden er klar: Jokke og Valentinerne, a-ha, Åge Aleksandersen, Alf Prøysen og Bjørn Eidsvåg må inn i hedershallen.

Flest stemmer har Jokke og Valentinerne fått, og tilsammen har de fem kandidatene fått mer enn 75% av stemmene.

Slikt varmer hjertene til de pensjonerte gutta i a-ha.

- Dette er kjempestas. A-ha lever jo litt i «Hall of Fame» om dagen, vi har jo ikke noe annet sted å være, så det er å være nominert er en hyggelig affære, sier Magne Furuholmen til Dagbladet.

- Takk til leserne For å bli nominert til «Rockheim Hall of Fame» må artistene ha debutert for minst 25 år siden (1986), og de må bidratt til utvikling og utbredelse av norsk populærmusikk.

Furuholmen setter spesielt stor pris på støtten fra Dagblad-leserne.
 
- Det som er kult er at jeg var sikker på at alle var dritt lei a-ha etter alt styret i fjor. Derfor vil jeg rette en stor takk til Dagbladets lesere som utlyser tålmodighet, sier Furuholmen.

- VELDIG HYGGELIG: Åge Aleksandersen setter pris på å bli husket på av det norske folk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- VELDIG HYGGELIG: Åge Aleksandersen setter pris på å bli husket på av det norske folk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For a-ha og Furuholmen betyr det mye at de får anerkjennelse for det de har oppnådd.

- Det er klart at det er viktig for oss at vi føler oss representert i norsk musikkhistorie, sånn sett føles det bra.

- Umulig med liste Det ble mye debatt etter Rockheims nominasjoner. Ettersom Lars Lillo-Stenberg fra DeLillos og Jokke og Valentinerne var nominert, etterlyste flere musikkeksperter navn som Kjartan Kristiansen i Dumdum Boys og Michael Krohn i Raga Rockers.

Denne debatten syns Furuholmen det er vanskelig å gå inn i.

- Jeg har ikke lyst til å si noen om juryens jobb, men alle de fire som nevnes har jo en tydelig plass i norsk musikkhistorie. Umuligheten med sånne lister er at med en gang du utelukker noen, så blir det komplisert.

- Veldig hyggelig Åge Aleksandersen synes også det er veldig stas å få en slik nominasjon. Han setter stor pris på at så mange av Dagbladets lesere gjerne vil ha ham i «Rockheim Hall of Fame».

- Det er veldig hyggelig å bli husket på og tenkt på av det norske folk, sier Åge Aleksandersen til Dagbladet.

Dattera til Alf Prøysen, Elin Prøysen er visesanger og forfatter. Hun tror faren hadde satt pris nominasjonen og responsen fra leserne.

- TAKK TIL LESERNE: A-ha, med Paul Waaktaar -Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen, er en av Dagblad-lesernes favoritter til «Rockheim Hall of Fame». Det syns Furuholmen er kult. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
- TAKK TIL LESERNE: A-ha, med Paul Waaktaar -Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen, er en av Dagblad-lesernes favoritter til «Rockheim Hall of Fame». Det syns Furuholmen er kult. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil tro han hadde blitt glad for det. Han hadde nok syns at det var morsomt, og det at han er en av lesernes favoritter er hyggelig, sier hun.

Men da Prøysen fikk se nominasjonene, reagerte også hun på at noen manglet.

- Pussycats og Saft for eksempel. Men det er jo i utgangspunktet håpløst å sette opp en slik liste.

- Sent ute Joachim «Jokke» Nielsen troner på toppen av Dagbladets avstemming, med 27 prosent av stemmene. Broren, Christopher Nielsen, syns det er synd at anerkjennelsen ikke har kommet tidligere:

- Det tydeliggjør den totale urettferdigheten at du må være dau for å bli hedret og satt pris på, når du ikke har noen som helst glede eller tilfredstilelse av å bli det, sier Nielsen.

- Verdige kandidater Wolfgang Wee, fungerende musikksjef i P3, mener Dagbladets lesere har valgt ut verdige kandidater.

- Alle fem kan vise til fantastiske karrierer og kommer til å stå igjen som folkekjære legender for fremtidige generasjoner. A-ha har alltid vært en personlig favoritt, sier Wee.

Han mener, i likhet med flere kritikere, at lista over de femten kandidatene har sine tydelige mangler.

STEMMES FRAM: Alf Prøysen. Foto: Johan Brun/Dagbladet
STEMMES FRAM: Alf Prøysen. Foto: Johan Brun/Dagbladet Vis mer

- Det er krise at DumDum Boys ikke er nominert. Det er som om Vegard Ulvang ikke skulle fått plass på skimuseet.

Hvor er kvinnene? Petter Myhr, leder for Rockheim, setter pris på engasjementet blant avisleserne.

- Det er veldig gøy med så stor respons. Det er spennende å få innblikk i Dagblad-lesernes favoritter, og om disse samsvarer med hva juryen lander på, sier Myhr.

Han savner kvinenne blant Dagblad-lesernes favorittkandidater.

- Det er synd at det bare er menn. Kanskje sier det noe om at kvinnelige musikeres status ikke er som den burde, sier han.

Av de 15 nominerte, skal en jury på rundt 100 personer stemme fram fem som til slutt skal innlemmes i Rockheim Hall og Fame den 21. august.

STEMMES FRAM: Bjørn Eidsvåg. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
STEMMES FRAM: Bjørn Eidsvåg. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer