30 år med trønderrock

Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Prudence kom i 1972 med plata «Tomorrow May Be Vanished». Nå er boka om trønderrockens fedre klar. Jubileumskonsert og samleplate blir det også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kaare Skevik jr. har skrevet bok om trønderrockerne. Han var det hardtslående grunnkompet i Prudence fram til bandet ble oppløst i 1975. Da hadde vennegjengen satt seg sjøl, foreldre, venner og norsk rock på hodet ei stund.

- Venner og kjente har lenge ment at det burde skrives ei bok som tok for seg trønderrocken, men det var først da jeg jobbet i Aftenposten i 1990 at den tok form. En dag ble jeg bedt om å skrive en sak om Prudence, og om det å være ute på turné. Denne artikkelen danner basen for det som nå er blitt boka «Drunk and Happy», sier Skevik jr. da vi treffer ham over en lett frokost.

- Det var journalist Bertil Lien som var mannen bak uttrykket trønderrock, forklarer Skevik jr.

Roskilde-havet

«Endelig så vi det bølgende menneskehavet av rundt 50000 mennesker, et folkehav vi alltid hadde drømt om å få møte», skriver Skevik fra møtet med Roskildefestivalen. Disse linjene er porten inn til en fuktig og humpete reise på norske landeveier for 30 år siden. Ei bok om vennskap og galskap, mens Sæmund Fiskvik trodde på Mao. Skevik jr. skriver med en personlig og humørfylt penn. Historien er stinn av anekdoter og andre medikamenter. Blant annet om to ungtrøndere. De som tidlig på 70-tallet spiste en bit av det gamle Dagbladet. Studentene hadde kjøpt ei lita eske i Slottsparken. Eska viste seg å inneholde datidas sterke meninger i form av LSD.

Bære eller briste

- I utgangspunktet satte jeg med ned for å skrive en historisk riktig dokumentar, om tida før og med Prudence. Det skulle være diskografi og statistikker, men etter hvert fant jeg ut at det ikke fungerte i det hele tatt. Jeg kastet alt, det var bånn i bøtta. Jeg begynte å skrive mer lekent og det fungerte, men det har jo helt klart vært ei veldig rar bok å skrive. Pennen begynte å leve sitt eget liv, men det fikk bære eller briste. For enten har jeg driti meg helt ut eller så fungerer det, sier Kaare.

Prudence

De to mest kjente musikerne i dette Namsos-bandet er Terje Tysland og Åge Aleksandersen, sistnevnte ble namdalsmester i pop med gruppa Mads Incorporated i 1966 før han to år etterpå ble med i bandet Whoopee Chop, som igjen skiftet navn til Dear Prudence og deretter Prudence. De jobbet ofte som backingband for Stein Ingebrigtsen.

Fra 1971 besto Prudence av Åge Aleksandersen, Per Erik Wallum, Kjell Ove Riseth, Kåre Skevik jr., Johan Tangen og Terje Tysland.

Etter noen singleutgivelser i 1971 albumdebuterte bandet med et nasjonalt brak i 1972 med «Tomorrow May Be Vanished (Victoria, så berre pass dæ!)». I 1973 kom «Drunk and Happy», året etter «No. 3» og i 1975 ble det hele avsluttet med «Takk te dokk», mens liveinnspillingen «11/12-75» kom ut i 1976.

De fikk Spellemannprisen «posthumt» for «Takk te dokk».

Bandet bodde i en periode om bord i bandbussen og spilte landet rundt, fra Jessheim til Karasjok.

Nå blir det bok om trønderrocken, konsert og samleplate. 30 år etter.

Manus til Åge

- Jeg måtte jo sende det til de andre gutta i bandet. Det er mange episoder som er ganske sterke.

- Hva var reaksjonen fra Tysland og Aleksandersen?

- Det var kjemperespons. Terje mente vel at det var ting som var fælt å lese, men han sa at «det er jo sant, så kjør i vei». Åges kommentar var: «få det til «trøkkeriet», sier Skevik jr.

- Har du noen forklaring på at Namsos i en periode drev oppdrett av musikere?

- Jeg tror kanskje det ligger noe i at byen aldri hadde noen fotballklubb som trakk til seg ungdommen. Ikke var politikerne særlig opptatt av å legge forholdene til rette for ungdomsklubber heller. Beliggenheten i skauen, arbeiderklassen, isfri havn og Stein Ingebrigtsen. Han hadde nok også en mye større innflytelse enn mange tror.

DDE

Prudence 2002 gleder seg dobbelt til november når samleplata «D.D. Va!» slippes i forkant av konsert i hjembyen sammen med blant andre Askil Holm og dagens trøndereksport, D.D.E.

- Per Erik Wallum døde av kreft i 1990, men hans minne og fantastiske låter skal vi hedre. Hans to barn Kine og Stian, som begge er eminente musikere, blir med, sier Kaare Skevik jr. Takk te dokk.

«D.D. VA!» KOMMER: Prudence anno 1972, eller var det 1973? Uansett. Originalbesetningen med Åge Aleksandersen og Terje Tysland har lovet å øve et par ganger før konserten, ifølge trommeslager Kaare Skevik jr.
TROMMET SAMMEN : - Det er ganske snålt å tenke på at en liten by som Namsos, som i dag har tolv tusen innbyggere, har artister som til sammen har solgt rundt fem millioner plater hvis vi legger sammen Prudence, Åge, Terje, Stein Ingebrigtsen og D.D.E. Det må være verdensrekord for et lite sted, sier Kaare Skevik jr., som har skrevet boka om trønderrocken sett med Prudences øyne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer