30 år på små rockeføtter

Ikke mange band overlever 30 år. Det er kanskje ikke det rette uttrykket når det gjelder Little Feat, heller, for en viktig del av bandet døde med Lowell George i 1979.

Hans betydning understrekes på «Hotcakes & Outtakes: 30 Years of Little Feat» (Rhino/Warner), men jubileumsboksen viser også et band som nektet å gi seg - til tross for at frontfigur, låtskriver, gitarist og vokalist George forlot bandet og samme år døde av hjerteinfarkt. Etter noen års pause var de i gang igjen.

  • De fire cd-ene med til sammen 82 låter - hvorav den fjerde består av 79 minutter med rariteter og demoinnspillinger - bør være interessante både for bandets fans og som et historisk dokument. Foruten full informasjon om hver enkelt låt, forteller Rolling Stone-journalist Bud Scoppa over 54 sider den fascinerende historien om bandet og noen av deres samtidige. Vi får også vite mer om Neon Park, som designet de meget spesielle coverne.
  • Det er kanskje ikke så mange som veit at gruppa startet som en spin-off av Frank Zappas Mothers Of Invention , der både George og Roy Estrada var medlemmer. Historien vil også ha det til at George forlot Mothers fordi Zappa ikke likte referansene til dop i hans sang «Willin'» , som seinere ble et av Little Feats glasnumre. Den mest kjente teorien om bandnavnets opprinnelse er for øvrig at det refererer til Lowell Georges små føtter, og at a-en i feet ble puttet inn fordi The Beatles hadde gjort det samme.
  • Spesielt cd nummer to og tre i denne samlingen viser gruppas utvikling i retning funk/fusion/jazz - til et punkt hvor Lowell George skal ha uttalt: «What is this, fuckin' Weather Report?» Han hadde hørt en jam med Feat-medlemmene (minus George) som seinere ble til instrumentalen «Day At The Dog Races» (1977).
  • Samlingen har selvfølgelig også med klassikere som «Dixie Chicken» , «Fat Man In The Bathtub» og «Rocket In My Pocket» samt «20 Million Things» fra Lowell Georges fine soloplate «Thanks I'll Eat It There» fra 1979 (han hadde mistet interessen, og var i realiteten ute av bandet). Men mest interessant for fansen er selvfølgelig den fjerde og siste cd-en, som starter med en innspilling med The Factory fra 1966 med Lowell George og Richie Hayward (seinere Feat), produsent Frank Zappa og hans kjæreste (og seinere kone) Gail.
  • Tidligere i år kom Little Feat med sin mest interessante plate på mange år, «Chinese Work Songs» , etterfulgt av konsert i Oslo. Jeg tror jaggu de er godt i gang med et nytt tiår.