30 millioner for «nytt» konserthus

2000 kvadratmeter med vegger må kles på nytt for å få god akustikk i Oslo Konserthus. Det vil koste opp mot 30 millioner kroner, slår en ny rapport fast.

Oslo Konserthus har hyret inn firmaet Multiconsult som i to måneder har drevet med blant annet datasimulerte målinger i den omstridte konsertsalen.

- Vi ønsket å se hva som kan gjøres for å bedre lytteforholdene både for musikere på podiet og publikum i salen, sier akustiker Magnus Skålevik i Multiconsult.

- Hovedproblemet er kledningen ute i salen. Det er et platemateriale kledt med finér som trekker mye av bassenergien ut av musikken. Lyden blir veldig død. Skal lyden bli helt bra kommer man ikke utenom å måtte gjøre om hele kledningen og erstatte med akustisk hardere materiale. Kombinert med myke, oppbrutte former på veggene. I dag er store flater for glatte, sier Skålevik.

Men det er mye arbeid som må gjøres om Oslo Konserthus får økonomisk støtte fra eierne Oslo Kommune og største leietaker Oslo-Filharmonien.

- For at det skal man i komme i mål med en klart forbedret akustikk må halvparten av de 4000 kvadratmetrene kles om. Det vil koste omlag 30 millioner kroner. Da vil i allefall musikerne få mye bedre lydforhold og jeg vil tro at det i seg selv gir seg utslag i enda bedre musikk ut til publikum.