Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

301 000 så Borgens dokumentar

TV 2 passe fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Et lite stykke Norge», den omstridte dokumentaren til Erling Borgen, ble omsider vist tirsdag - på TV 2.

Men seertallene var kanskje ikke noe å juble hemningsløst over. I gjennomsnitt 301 000 seere gir en markedsandel på 34,9 prosent.

- Tallene var greie. Men finværet har nok gått ut over tv-tittingen - både for oss og de andre kanalene, sier Jørund Rasdal Unneland, informasjonssjef i TV 2.

- Seertallene er kanskje litt lavere enn vi hadde trodd på forhånd, mens markedsandelen var veldig god, sier Unneland.

Til sammenlikning hadde NRK Brennpunkts Treholt-dokumentar, som startet 25 minutter senere tirsdag - 341 000 seere og en markedsandel på 36,8 prosent.

Dokumentaren fikk masse presseoppslag etter NRKs avgjørelse om ikke å vise «Et lite stykke Norge. Filmen handler om norsk engasjement i Irak, våpendeler på avveie, og om en taus norsk våpenindustri. NRKs tv-sjef Annika Bjørnstad sa til Dagbladet at filmen ble stoppet på grunn av en helhetsvurdering.

- Samlet sett har vi etter en lang og grundig kvalitetsvurdering bestemt at dokumentaren ikke skal vises. Filmen har ikke den kildebredden den bør ha, sa Bjørnstad til Dagbladet.

- Det er trist at det norske folk ikke får se avsløringer om viktige samfunnsforhold som de ikke aner noe om, og som diskuteres over store deler av verden. Jeg er både overrasket og sjokkert. Samtlige av dem som intervjues i filmen har godkjent den, til og med US Army! Dette var helt uventet, sa Borgen til Dagbladet etter at filmen ble stoppet.

INGEN SEERSUKSESS: Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge» tapte mot sola. FOTO: FRANK KARLSEN
INGEN SEERSUKSESS: Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge» tapte mot sola. FOTO: FRANK KARLSEN Vis mer

Etter hvert ytret TV 2 ønske om å vise «Et lite stykke Norge» for sine seere. I slutten av april kom Erling Borgen og NRK til enighet og TV 2 fikk retten til å vise filmen. Dokumentaren er den første av tre filmer som Erling Borgen hadde avtale med NRK om å lage. Statskanalen NRK har fortsatt retten til de andre to filmene i serien.

Borgen hadde på forhånd dempet noen av virkemidlene på den versjonen TV2 viste i går, blant annet bildebruken av bombeskadde barn og andre voldsofre.

- Det er akkurat de samme avsløringene. 90 prosent av materialet er likt. Hadde NRK vært villig til å gå de samme rundene som dokumentarsjef Odd Isungset i TV 2 har gjort, ville jeg gjort de samme endringene. Men NRK ville ikke, sier Borgen til dagens Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!