Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

33 millioner ekstra til kultur

Spesielt stor økning til dans.

(Dagbladet.no): I år skal 287 millioner kroner deles ut til norske kulturprosjekter. Det er en styrking på mer enn 33 millioner kroner fra i fjor.

Hovedfordelingen av midlene til Norsk kulturfond for 2006 ble vedtatt i statsråd i dag.

Det er særlig dansen som styrkes.

Synes dans får for lite

Tidligere har kulturfondpengene vært fordelt på tre potter: litteratur, musikk og scenekunst.

- Scenekunst har inkludert både teater og dans. Fra og med i år deler man denne potten i to samtidig som man øker den, forteller Øyvind Danielsen, underdirektør i Kultur- og Kirkedepartementet, til Dagbladet.no.

- Slik taper ingen på dette. Men dans får egen avsetning og en styrking, forklarer Danielsen.

Avsetningen til fri scenekunst utgjør 45,5 millioner kroner mot 37,9 i fjor. 16 av millionene går til dans.

MER TIL DANS: Danseensemblet Carte Blanche jobber med den israelske koreografen Naharin. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
MER TIL DANS: Danseensemblet Carte Blanche jobber med den israelske koreografen Naharin. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer

- Innenfor den gitte bevilgningen skal det legges vekt på å støtte nyskapende kunst og stimulere nye uttrykksformer, nye formidlingsformer og kulturelt mangfold. Det skal tas hensyn til mangfold og bredde ved tildeling av midler, spesielt gjelder dette prosjekter innen dans, heter det i pressemeldingen.

Lederen for danseensemblet Carte Blanche, Arne Fagerholt, synes dans mottar for lite støtte og at økningen er betimelig.

- Det er mye å ta igjen, så det kan være et skritt på veien å se dansen i et eget regnskap, sier han til Dagbladet.no.

Carte Blanche får 70 prosent av sine midler fra statsbudsjettet, og de resterende prosentene fordelt likt på fylkeskommune og kommune. Økningen har altså ingenting å si for ensemblet, men Fagerholt ønsker den velkommen.

Større musikkpott

Litteraturfeltet får fremdeles mest penger. I 2006 skal 90,8 millioner kroner fordeles, mot 79,3 i fjor.

Disse pengene går i hovedsak til innkjøpsordningene for norsk litteratur, inkludert ti millioner kroner til innkjøpsordningen for sakprosa.

Musikkmidlene har også en merkbar økning: 77,3 millioner kroner er avsatt til musikkformål i år, mot 65,4 i 2005.

Formålet med musikkpengene er «å innpasse økt tilskudd til blant annet musikkfestivaler, ensembler, arrangørstøtte, fonogram samt tilskudd til kirkemusikk.»

Fordeles i slutten av mars

De øvrige bevilgningene er fordelt slik:

 • billedkunst/kunsthåndverk 16,3 millioner kroner
 • kulturvern 15,8 millioner kroner
 • rom for kunst/andre formål 29,2 millioner kroner
 • barn og ungdom 9,3 millioner kroner
 • tidsskrifter 2,8 millioner kroner

  Du kan også sammenlikne med fjorårets fordelinger.

  Søknadsfristen for midler fra Norsk kulturfond var 1. november 2005.

  Norsk kulturråd tar i slutten av mars stilling til hvilke prosjekter innenfor kategoriene som skal motta støtte, og hvor mye de heldige prosjektene får.

FOTBALLDANS:</B> Jo Strømgren koreograferte og hadde stor suksess med danseforestillingen «A tribute to the Art of Football». Nå kan flere danseprosjekter se livets lys.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling