37 prosent er imot NRK-lisens

Flest tilhengere over 60 år.

LISENS-MOTSTAND:  Det er flest unge som er motstandere av NRK-lisensen. Det bekymrer tilsynelatende ikke NRK, her representert ved NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
LISENS-MOTSTAND: Det er flest unge som er motstandere av NRK-lisensen. Det bekymrer tilsynelatende ikke NRK, her representert ved NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 37 prosent av den norske befolkningen sier de er imot NRK-lisensen. Det viser en ny undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Dagbladet. Tallene er basert på 1007 intervjuer på nettet i perioden 17. — 25. juni 2015.

Bare halvparten av de spurte sier de støtter lisensordninga, og støtten er størst blant dem over 60, men lavest blant de yngre og vestlendinger. 

Valuta for lisensen På spørsmål om hvorvidt NRK gir valuta for pengene svarer 1 av 3 «lite» og 1 av 5 sier «mye».

Det er flest mellom 30-39 år og 40-59 som svarer «lite» og blant dem som svarer «mye» er det færrest mellom 18-29 år. Det er desidert flest over 60 som mener de får «passe» eller «mye» valuta for NRK-lisensen sin. 

Lisensen er et stadig tilbakevendende diskusjonstema og har vært heftig debattert i vår. Like før sommeren foreslo kulturminister Thorhild Widvey (H) å frede lisensen. Ingen ting er likevel avgjort før lisensen skal behandles i Stortinget til høsten.

Ifølge undersøkelsen er lisensmotstanden størst blant dem mellom 30 og 39 år. Undersøkelsen viser også at husstander med årlig inntekt på over 800 000 kroner - de mest pengesterke i undersøkelsen - er mest NRK-positive.

- Litt overrasket Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk er kringkastingssjef mens Thor Gjermund Eriksen har ferie. Kalbakk sier NRK får andre tall når de gjør egne undersøkelser. 

- Jeg er litt overrasket over at tallene er såpass mye lavere enn i den årlige undersøkelsen fra Norsk Gallup. Litt av grunnen kan nok være forskjell i metode, når undersøkelsen er utført på nett får man ikke med de eldste aldersgruppene, sier han. 

Likevel sier han seg temmelig fornøyd med oppslutninga rundt NRK, også rundt oppslutninga til lisensen, som ifølge Ipsos MMI er på rundt 50 prosent. 

- Når det er sagt er det fortsatt godt over halvparten som mener at de får mye eller passe igjen for lisenspengene, og det er også høyere tall enn vi ser i andre land som har lisensordning. At 51 prosent av befolkningen er for lisensordninga i seg selv er faktisk et oppsiktsvekkende høyt tall, avslutter Kalbakk.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer