- IKKE GOD NOK: Biografien «Dronningen», som Ingar Sletten Kolloen har skrevet om Dronning Sonja, vurderes av Kulturrådets innkjøpsordning til å være for dårlig til å bli distribuert på norske bibliotek. Foto: Gyldendal
- IKKE GOD NOK: Biografien «Dronningen», som Ingar Sletten Kolloen har skrevet om Dronning Sonja, vurderes av Kulturrådets innkjøpsordning til å være for dårlig til å bli distribuert på norske bibliotek. Foto: GyldendalVis mer

38 ukers ventetid på Sonja-bok

Rift om dronning-biografien på Deichmanske bibliotek.

(Dagbladet): - Vi har 14 eksemplarer av «Dronningen», som vi har kjøpt for egne midler. I dag har vi 133 personer på venteliste. Det tilsvarer 38 ukers ventetid om alle lånerne bruker hele sin utlånstid, sier Cecilie Bergh, spesialkonsulent ved Deichmanske bibliotek, til Dagbladet.

10. oktober kom biografien om dronning Sonja, som forfatter Ingar Sletten Kolloen har jobbet med i fire år.

Boka ble massivt omtalt da den ble lansert, og har ligget på bestselgerlista for generell litteratur i hele åtte uker. Fortsatt ligger den på førsteplass, som den mest solgte.

- Ventelistetallet er veldig høyt, og det er bare bestselgere som Anne B. Ragde det er like stort rift om som denne. Populariteten i bokhandelen gjenspeiler seg ofte hos oss, sier Bergh.

- For dårlig Men til tross for stor popularitet både på bibliotek og i butikk, er «Dronningen» ikke blitt kjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning til norske bibliotek. Det skrev Aftenposten i går.

Kulturrådet vurderer bøker utelukkende etter litterære kvaliteter, og har funnet biografien av for lav kvalitet.

- Det er riktig at vi ikke har kjøpt inn denne boka. I våre retningslinjer står det at bøkene skal være av språklig innholdmessig kvalitet, og rette seg mot et allment publikum. Denne boka ble ikke valgt ut i konkurransen mot mange gode, sier utvalgsleder Dag Gjestland til Dagbladet.

- Dette er en biografi om Norges dronning, som har ligget på bestselgerstoppen i åtte uker. Er ikke boka da rettet mot et allment publikum?

- Det er jeg enig i, men den ble ikke valgt ut. Hvor mye den selger har ingenting å si, sier Gjestland.

- Pussig Biograf Kolloen sitter selv i Kulturrådet, og forteller at han ikke er skuffet. Refuseringen tar han med ro.

- Boka er kjøpt opp av mange bibliotek i store mengder, og jeg har hørt at flere tusen står på venteliste for å få tak i den. Den er trykket i 65 000 eksemplarer, og jeg er ikke redd for at den ikke når ut til det norske folk, sier Kolloen.

Redaksjonssjef i Gyldendal, Jan Swensson, syns derimot det er merkelig at boka ikke blir distribuert til bibliotekene via Kulturrådet.

- Vi stiller oss hundre prosent bak ordningen, og syns det er et godt tiltak, men ble likevel overrasket. Dette er den mest populære boka for tida, og med tanke på at dette skal være en publikumsordning, er det pussig og dårlig i forhold til bibliotekbrukeren, sier Swensson.