Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslo kommune

3852 kunstverk er borte: - Skandaløse forhold

Ett av fem kunstverk i Oslo kommunes kunstsamling er enten mistet eller stjålet.

KUNST PÅ DO: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter», hentet fra Kulturetatens rapport. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
KUNST PÅ DO: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter», hentet fra Kulturetatens rapport. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer

Oslo kommunes kunstsamling består av rundt 19 500 kunstverk. På papiret.

Verkene er utplassert på sykehus, skoler og eldrehjem, til glede for byfolk og besøkende i byens offentlige bygg og utendørsarealer.

Dagbladet har de siste åra satt søkelys på kommunens manglende oversikt over egen kunst, og avdekket for to år siden at 1642 kunstverk var savnet fra samlingen.

I dag kan Dagbladet avsløre at tallet i realiteten er mye høyere: 3852 kunstverk er forsvunnet.

Det kommer fram i en rapport Dagbladet har fått innsyn i. Tapstallene utgjør nesten en femtedel av hele Oslo kommunes kunstsamling.

Blant dem er verk av flere kjente norske kunstnere, deriblant en tegning av Christian Krohg, 23 verk av Per Kleiva, seks verk av Håkon Bleken, ni verk av Kjell Aukrust, i tillegg til verk av Harald Sohlberg, Inger Sitter og Henrik Sørensen.

Det er snakk om både malerier, tegninger og grafikk.

- Gjennomgående dårlig

- Det er skandaløse forhold. Dette er kulturarv, sier Håkon Bleken oppgitt til Dagbladet når han får høre om den savnede Christian Krohg-tegningen.

Bleken har jobbet som kunstner i mer enn et halvt århundre. Han er ikke klar over at seks av bildene hans er savnet før Dagbladet tar kontakt.

Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer

- Det er gjennomgående dårlig behandling av bilder i det offentlige.

Oslo er verst i klassen, mener han.

- Oslo kommune har kjøpt ganske mye av meg. De kjøper opp noe, plasserer det et sted på landet, og så blir det stjålet. De følger dårlig med. Masse kunstnere mister bilder på den måten. Det må gjøres noe med.

Etterlyst kunst

Rapporten er resultatet av et sorteringsprosjekt som ble satt i gang i 2013, etter gjentatt kritikk fra kommunerevisjonen om manglende kontroll over samlingen. Rapporten inneholder blant annet tapstall, en kategorisering av verkene etter kvalitet, markedsverdi og behov for konservering, samt forslag til videre tiltak.

Lista over tapt kunst inkluderer verk som er stjålet, verk med «ukjent eller nedlagt lokasjon» og verk som «ikke er funnet».

Blant den savnede kunsten er spesielt verdifulle verk merket som «etterlyst». Dette er verkene kommunen leter etter.

For savnede verk med lav eller ingen kroneverdi blir «ressursbruk til leting» ikke prioritert.

Brorparten av den savnede kunsten er verk med liten eller ingen markedsverdi, ifølge rapporten, som er utarbeidet av Kulturetaten. Mange har vært tapt gjennom flere tiår.

- SKANDALØST: Kunstner Håkon Bleken er sterkt kritisk til det offentliges behandling av kunst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladets bildearkiv
- SKANDALØST: Kunstner Håkon Bleken er sterkt kritisk til det offentliges behandling av kunst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladets bildearkiv Vis mer

«Lurvete preg»

«Det kan virke kynisk å anse et slikt tapstall som normalt», skriver Kulturetaten om de 3852 savnede verkene.

Forholdene tatt i betraktning mener de likevel at tapstallet er akseptabelt.

Rapporten adresserer også tilfeller av «uheldig lagring av kunst» (se bilder), samt samlingens «varierte innkomsthistorikk».

Opp gjennom åra har nemlig blant annet flere plakater og privat innkjøpte bilder blitt stemplet med kunstsamlingens registreringsnummer. «Masseutsmykninger» anskaffet for en «billig penge», i kombinasjon med «ukritisk innregistrering», er med på å jekke samlingens antall opp betraktelig, ifølge Kulturetaten.

Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer

«I sum gir dette OKK (Oslo kommunes kunstsamling, red.anm.) et litt «lurvete» preg, mer av å være en ansamling enn en kunstsamling. Situasjonen kan, med en viss rett, sies å undergrave den politiske intensjonen knyttet til høy/ god kunstnerisk kvalitet», står det i rapporten.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap) i Oslo kommune har tidligere fortalt Dagbladet at i en periode ble «alt som ble hengt opp i glass og ramme» skrevet inn i samlingen - inkludert gamle plakater for Oslo Jazzfestival.

Rapporten anbefaler derfor at kommunen kutter 4000 og 5000 verk fra samlingen.

Ut skal blant annet historiske objekter feilregistrert som kunst, og en rekke kunstverk med lav eller ingen markedsverdi. Kulturetaten foreslår at verkene selges, gis bort eller kasseres, fordi avhending og salg vil være billigere enn langtidslagring.

Rapporten nevner også 636 verker som er utgått av kjente årsaker som brann, hærverk eller feilregistrering.

Dagbladet har tidligere avdekket at Kulturetaten i 2014 foreslo å kutte hele 11 000 kunstverk fra samlinga.

- Lemfeldig

Ikke alle er udelt kritiske til funnene i rapporten.

Frode Krohg er oldebarnet til maler Christian Krohg. Han synes det er trist at oldefarens tegning, som viser forfatteren Jonas Lie, er borte.

- Det virker som om de har hatt en litt lemfeldig holdning til kunstsamlingene sine, sier han til Dagbladet.

Han viser til Munchsamlingen som var utplassert på Sogn studentby på 50-, 60- og 70-tallet.

Han er imidlertid sympatisk innstilt til kommunens utfordringer.

- Jeg er ikke bestyrtet, men det er dumt at de ikke tar bedre vare på det. De burde kanskje sikret det bedre enn de har gjort. På den annen side er det bedre at kunsten henger ute blant folket, enn at det låst inne i magasiner og ingen får se det. Det er fint at kunst blir vist til folket, og da er det klart det er en viss risiko.

Blant den etterlyste kunsten er også fem fotografier av Dag Alveng. Han anslår selv at de savnede fotografiene har en verdi på 150 000 kroner.

- Dette er beklagelig. Men jeg synes det er fint at Oslo kommune kjøper kunst og utplasserer den, sier han til Dagbladet.

ALVORLIG: Byråd Rina Mariann Hansen ser alvorlig på lista over etterlyste verk, men er glad kommunen har fått en endelig oversikt over hva de mangler. Foto: Nina Hansen
ALVORLIG: Byråd Rina Mariann Hansen ser alvorlig på lista over etterlyste verk, men er glad kommunen har fått en endelig oversikt over hva de mangler. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Bedre oversikt

Byråd Rina Mariann Hansen sier at byrådet foreløpig ikke har tatt stilling til forslagene i rapporten, og at det ikke er gitt at de er enig med Kulturetaten om hva som bør skje videre.

- Det viktige er at vi har fått den ferdigstilte rapporten, som vi kan bruke som basis for de vurderingene vi nå skal gjøre. Vi har fått et grunnlag og en oversikt, og kan ta stilling til videre tiltak, sier hun til Dagbladet.

Dagbladet har i lengre tid forsøkt å få innsyn i hva som skjer med samlingen. Hansen sier grunnen til at Dagbladet ikke har fått tilgang på tallene tidligere er at rapporten måtte kvalitetssikres.

I 2017 avdekket Dagbladet at 1642 verk var savnet fra samlinga. Da Dagbladet intervjuet Hansen i januar, sa hun at hun ikke så noen grunn til at dette antallet skulle stige.

- Er du overrasket?

- Jeg er glad for at vi har bedre oversikt, både over hva vi har kontroll på og hva vi ikke har kontroll på. Vi har aldri hatt god nok oversikt, og det har vi vært klar over lenge.

Hansen er forelagt kritikken til Bleken.

- Det er sjelden Oslo kommune plasserer ting på landet. Håkon Bleken er velkommen til å snakke med meg når det skulle være om måter han tenker det kan gjøres bedre på.

Hun sier hun ser svært alvorlig på situasjonen.

- Ikke bare på grunn av kroneverdier verkene representerer, men fordi dette er kunst som burde vært tilgjengelig for folk i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!