HELIKOPTERET: Gjerningsmennene brukte dette helikopteret til å rane en verdisentral i Stockholm i 2009. Nå blir ranet film. Foto: NTB Scanpix
HELIKOPTERET: Gjerningsmennene brukte dette helikopteret til å rane en verdisentral i Stockholm i 2009. Nå blir ranet film. Foto: NTB ScanpixVis mer

39 millioner kroner er sporløst forsvunnet i Sverige. Nå havner det spektakulære brekket i Hollywood

Jake Gyllenhaal spiller hovedrollen.

(Dagbladet): Det såkalte «helikopterranet» regnes som et av de mest spektakulære ranene utført på svensk jord noensinne.

I løpet av 20 minutter klarte ranerne å få med seg til sammen 39,1 millioner svenske kroner fra en verditransportsentral i Västberga utenfor Stockholm i 2009.

Et helikopter landet på taket av sentralen, og tre gjerningsmenn tok seg inn i bygningen og sprengte seg gjennom flere dører. Pengesekkene ble så heist opp til helikopteret, ifølge overvåkningsbilder.

SKUESPILLER: Jake Gyllenhaal. Foto: NTB Scanpix
SKUESPILLER: Jake Gyllenhaal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ransutbytte forsvunnet

For å hindre at politiet skulle følge etter dem, hadde de plassert det politiet trodde var en bombe på en kasse foran hangaren der politihelikopterne var stasjonert. Sju personer ble i 2010 dømt for ranet, men ransutbyttet, foruten skarve 150 000 kroner, er fremdeles på avveie.

Nå bekrefter Niclas Salomonsson i Salomonsson Agency overfor nyhetsbyrået TT at det skal lages film av den hittil uutgitte boka «Helikopterrånet» av Jonas Bonnier.

Jake Gyllenhaal skal ifølge agenten stå på rollelista, og Netflix er i forhandlinger om å kjøpe rettighetene.

- Han leste boka og ble gira. Jake føles helt rett, og jeg er kjempeglad, sier Salomonsson.

Norsk ransfilm

Det ble i 2010 laget film om norgeshistoriens største ran, NOKAS-ranet, der gjerningsmennene kom unna med 57, 4 millioner kroner i ransutbytte.

Da nyheten om at filmen skulle lages ble kjent gikk datteren til Arne Sigve Klungland, Renate Klungland, ut og ytret sin vemmelse ovenfor prosjektet.

Arne Sigve Klungland ble drept under ranet av Kjell Alrich Schumann, som ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år.

- Dette ripper opp i vonde minner. Jeg forstår ikke hvordan noen kan få seg til å gjøre noe sånt, sa datteren i en uttalelse før filmen kom ut.