4 av 10 skeptiske til muslimske samfunnslærere

44 prosent av oss vil ikke la en muslim undervise i samfunnsfag uten forbehold, ifølge ny rapport. Forskeren bak tallene innrømmer at han ble overrasket.

POLITISKE MENINGER:  44 prosent sier en muslimsk person kan bare få undervise i samfunnsfag dersom vedkommende forplikter seg til å ikke ytre sine politiske meninger i klasserommet. Forskeren bak tallene er overrasket.  Foto: NTB Scanpix
POLITISKE MENINGER: 44 prosent sier en muslimsk person kan bare få undervise i samfunnsfag dersom vedkommende forplikter seg til å ikke ytre sine politiske meninger i klasserommet. Forskeren bak tallene er overrasket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag la Fritt Ord fram en forskningsrapport om ytringsfrihetens kår i Norge.

På spørsmålet «Tenk deg at en muslim søker stilling som samfunnsfaglærer i ungdomsskolen. Gitt at vedkommende er best kvalifisert, hva mener du skolen bør gjøre?» svarer 45 prosent at de ville ha ansett vedkommende uten forbehold.

44 prosent av de spurte støtter svaralternativet der betingelsen er at muslimen må «forplikte seg til ikke ytre sine politiske meninger i klasserommet».

- Overraskende tall I rapporten kommer det også fram at sju prosent av de spurte ikke vil la muslimer undervise i samfunnsfag i det hele tatt.

- Dette kan tyde på at folk tillegger muslimer bestemte politiske holdninger som mange tydeligvis har et behov for å ta et slags forbehold mot, sier prosjektleder Arnfinn H. Midtbøen.

Han innrømmer at tallene forbauset forskerne som samlet inn informasjonen.

- Dette var overraskende. Vi tenkte at begrepet «muslim» i utgangspunktet er en ganske nøytral kategori som ikke sier noe om politiske holdninger, fortsetter han.

Max Hermansen-saken 12 prosent av de spurte sier at en innvandringskritisk person kunne fått undervise i samfunnsfag uten forbehold. Det synes Midtbøen er enda mer interessant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer