40 000 så Aksels dykkefilm på kino

Under halvparten så mange som så «Hodejegerne» premierehelga.

(Dagbladet): 40 201 løste i helga billett for å se den norske thrilleren «Pioner» på kino, viser oversikten på Filmweb.

Det gjør den til helgas nest best besøkte kinofilm, hårfint bak «Smurfene 2» og omsetningsmessig på topp (siden barnefilmer har lavere billettpris).

«Pioner» går likevel dårligere enn den forrige spenningsfilmen med Aksel Hennie, «Hodejegerne», som ble sett av over 100 000 da den hadde premiere i august for to år siden.

Tregt marked - I det som for tida er et litt tregt kinomarked, er vi godt fornøyde med besøket. Vi hadde aldri forventet å ligge på «Hodejegerne»-nivå. Det var tross alt en film basert på ei bok Jo Nesbø allerede hadde solgt hundretusener av eksemplarer av, sier «Pioner»-produsent Christian Fredrik Martin.

Han peker på at åpningshelga ikke nødvendigvis gir noen pekepinn på hvor mange som til slutt kommer til å se en film.

- Åpningshelga til «Pioner» ligger på det dobbelte av «Kongen av Bastøy», som endte med 290 000 besøkende, og på samme nivå som «Kautokeino-opprøret», som til slutt ble sett av 340 000, sier produsenten.

Nervepirrende «Pioner» er en originalhistorie som er satt til nordsjødykkermiljøet på begynnelsen av 80-tallet. Den har blant annet fått oppmerksomhet fordi Hennies rollefigur mister broren i en ulykke - det samme som skjedde skuespilleren privat i fjor.

Filmen fikk jevnt over gode anmeldelser og har internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto til helga.

Den er en av tre filmer som kan bli årets norske bidrag til Oscar-kategorien beste fremmedspråklige film.

Filmen er solgt for kinodistribusjon i blant annet USA, Tyskland, Frankrike og Japan i tillegg til Norden, uten at det er bestemt når den blir vist i de forskjellige landene.

Produsent Martin sier tilbakemeldingene på filmen er gode, også blant folk som kanskje ikke ligger midt i målgruppa for en film om norsk oljeutvinning, byråkratisk maktkamp og klaustrofobiske trykkamre for over 30 år siden.

- Mange unge responderer positivt på Pioner som en nervepirrende spenningsfilm, sier han.