KOMMENTARER

Musikk-kommentaren:

40 år etter Sex Pistols´ «God Save The Queen» vil Morrissey «Axe The Monarchy»

Majestetsfornærmelser.

Coverbildet: Morrisseys nye album "Low in High School" slippes 17. november. Foto: BMG
Coverbildet: Morrisseys nye album "Low in High School" slippes 17. november. Foto: BMG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Popeksentrikeren Morrissey har et anstrengt forhold til det britiske kongehuset. Det ble rabalder allerede da The Smiths slapp «The Queen is Dead» i 1986. Coveret på Morrisseys nye utgivelse «Low in High School» viser sønnen til bassisten i bandet hans foran Buckingham Palace med et skilt der det står «Axe the Monarchy» i den ene hånda og en øks i den andre.

Da coverbildet først ble offentliggjort, ble butikkjeden HMV beskyldt for å nekte å selge plata på grunn av coveret. Men HMV var kjapt på banen og avkreftet boikotten. Uansett er det ingenting som får fart på platesalget som en liten sensurdebatt.

Steven Patrick Morrissey har frontet dyrs rettigheter og vegetarmat, samtidig som han har langet ut mot hvalfangst, revejakt og burgerrestauranter. Enkelte uttalelser har vært så rabiate at til og med fansen har begynt å lure på om han har mistet klinkekulene sine.

Men det er monarkiet som virkelig får engasjementet hans til å gløde. Morrissey forakter de kongelige. Det Morrissey-designede coveret på The Smiths-albumet «The Queen is Dead» er riktignok hakket mer subtilt enn hans siste verk, med et sobert bilde av skuespilleren Alain Delon fra 1964-filmen «L´Insoumis». Arbeidstittelen på albumet var derimot drøyere: «Margaret on the Guillotine», med referanse til den britiske statsministeren Margaret Thatcher og et knivskarpt redskap populært under den franske revolusjonen.

Da låten i 1988 dukket opp på Morrisseys første soloalbum «Viva Hate», ble han kalt inn til avhør av Scotland Yard. De ville undersøke om han utgjorde noen reell trussel mot fru Thatcher etter å ha beskrevet hennes død som «en fantastisk drøm». (Etter Thatchers bortgang i 2013 kalte han henne «en skrekk uten et atom av menneskelighet».)

40 år siden: Sex Pistols ga ut «God Save The Queen».
40 år siden: Sex Pistols ga ut «God Save The Queen». Vis mer

I et intervju med NME i 1986 utdypet Morrissey «The Queen is Dead»-angrepet på monarkiet: «Selve ideen om monarkiet og dronningen av England har blitt forsterket til å framstå mer anvendelig enn den faktisk er. Hele greia virker som en spøk. En grufull spøk.» Og da dronning Elizabeth II for fem år siden feiret diamantjubileum som regent, sa han «En feiring av hva? 60 år med diktatur?»

En annen dronningfornærmelse som vakte oppstyr, var da Sex Pistols for 40 år siden ga ut «God Save The Queen». Singelen var et rasende angrep på dronningen Elizabeth II, samtidig med sølvjubileet hennes. Både BBC og andre radiostasjoner nektet å spille låten. Johnny Rotten forklarte teksten som en reaksjon mot måten den britiske arbeiderklassen hadde blitt behandlet på, og like mye et angrep på det politiske regimet som på dronningen.

Vi har også hatt en par utfall mot kongehuset her hjemme. I 1980 ga Kjøtt ut «Nei, nei, nei» med tekstlinjen «fins det noe styggere enn kongebarna», og ble sensurert av NRK. Det samme skjedde da pønkerne i Søt Hævn sang «Det bor ei heks på Skaugum. Veit du ka ho hete? Sonja, Sonja, Sonja». Og da Prima Vera i 1981 slapp albumet «Den 5te» med et manipulert coverbilde av bandmedlemmene sammen med kong Olav, dronning Elizabeth II og daværende kronprinsesse Sonja, ble det etter press fra Slottets kabinettsjef og regjeringssjefen inndratt etter bare noen dager. Med nytt cover lå albumet 23 uker på VG-lista – godt hjulpet av coverkontroversen.

Men stort sett har det norske monarkiet fått være i fred. Selv ikke Dagbladets avsløringer av kongefamiliens pengebruk de siste par årene har fyrt opp Artist-Norge. Hva skal til for at noen igjen tar til den verbale øksa?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer