OPPTØYER: En student heller bensin på bålet under student-opptøyer i 2014 ved Complutense-universitetet i Madrid mot en utdanningsreform. Politiet arresterte mer enn 50 da de fjernet studenter som hadde okkupert bygningen hvor rektor har kontor. I alle år har Comlutense vært et arnested for opprør, og Fakultetet for Politiske Vitenskaper var det politiske verkstedet til Podemos. Foto: NTB SCANPIX
OPPTØYER: En student heller bensin på bålet under student-opptøyer i 2014 ved Complutense-universitetet i Madrid mot en utdanningsreform. Politiet arresterte mer enn 50 da de fjernet studenter som hadde okkupert bygningen hvor rektor har kontor. I alle år har Comlutense vært et arnested for opprør, og Fakultetet for Politiske Vitenskaper var det politiske verkstedet til Podemos. Foto: NTB SCANPIXVis mer

«40 år med diktatur og så 35 år på drikkepenger»

Fra demokratiet kom tilbake i Spania har universitetet Complutense vært ei tankesmie for opprørsk politikk - og et oppkomme av politisk humor.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1978 var høydepunktet for Overgangen, det fredelige regimeskiftet fra Franco-diktaturet til det demokratiske monarkiet i Spania. Det året ble Grunnloven, som ennå gjelder, vedtatt. Nesten 40 år seinere, onsdag 13. januar 2016, satte Deputertkongressen sitt første møte etter det politiske jordskjelvet i valget før jul. Venstrepartiet Podemos rykket inn som tredje største parti.

Deres folkevalgte avla følgende ed: «Jeg lover å lyde denne Grunnloven og arbeide for å endre den».

De gjør opprør mot «78-regimet», som de kaller det.

Heksegryte

Da jeg kom som student til Universidad Complutense, navnet på universitetet i Madrid, i 1978, var det ei heksegryte av politisk liv. Etter nær 40 års diktatur var brått politiske partier lovlige. En politisk trykkoker var åpnet. Det var ellevilt, mye villere enn SV-fakultetet på Blindern på 70-tallet. Men duften var lik.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn