Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Seriemorderen «Son of Sam» - David Berkowitz

40 år siden seriemorderen «Son of Sam» terroriserte borgerne i New York: - Gjorde det for å blidgjøre djevelen

Det er 40 år siden David Berkowitz ble pågrepet. Nå snakker han ut i dokumentarfilm.

SON OF SAM: Fra 1976 til august 1977 skjøt «Son of Sam» David Berkowitz 13 personer med en 44-kaliber revolver, hvorav seks av ofrene døde. Han påstår også å ha startet 2000 branner i New York i perioden 1974 til 1977. «Son of Sam» ble pågrepet 11. august 1977. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Ira Schwarz
SON OF SAM: Fra 1976 til august 1977 skjøt «Son of Sam» David Berkowitz 13 personer med en 44-kaliber revolver, hvorav seks av ofrene døde. Han påstår også å ha startet 2000 branner i New York i perioden 1974 til 1977. «Son of Sam» ble pågrepet 11. august 1977. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Ira Schwarz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er 30. januar 1977. Christine Freund er på date sammen med kjæresten sin John Diel. Hun er 26 år, han er 30 år. De sitter sammen i bilen hans.

De har nylig spist middag sammen. Litt tidligere på kvelden har de vært og sett filmen «Rocky».

ÅSTED: Bildet er fra åstedet der Stacy Moskowitz ble skutt og drept, og Robert Violante ble skutt i øyet og skadet for livet 31. juli 1977. Foto: NTB scanpix / AP photo / file
ÅSTED: Bildet er fra åstedet der Stacy Moskowitz ble skutt og drept, og Robert Violante ble skutt i øyet og skadet for livet 31. juli 1977. Foto: NTB scanpix / AP photo / file Vis mer

Nå står bilen parkert. En mann har kommet seg ganske tett opp til bilen. I hånda har han en 44-kalibers revolver.

De siste månedene har en drapsmann satt skrekken i innbyggerne i New York. Det er spesielt på kvelds- og nattetid at han har vært ute og herjet. Et fellestrekk for drapene er at det er brukt en 44-kalibers revolver.

I pressen går han nå under kallenavnet «Son of Sam».

Valgte unge kvinner og kjærestepar

Drapsmannen har sett seg ut kjærestepar på tur langs byens kjærlighetsstier, og unge kvinner som sitter i biler.

Hans favorittoffer skal visstnok være kvinner med langt, fortrinnsvis mørkt hår. Det har fått kvinner over hele byen til å ville klippe håret kort. Samtidig sender foreldre i Queens og Bronx barna sine ut av byen i frykt for at noe skal skje.

For Christine Freund og John Diel er det for seint. «Son of Sam» er på skuddhold. Han avfyrer tre skudd.

To kuler treffer Freund, som dør fire timer seinere på St. Johns sykehus i Elmhurst. John Diel blir ikke skadet. Freund blir Berkowitz' andre drapsoffer.

Han skal drepe fire, og skade enda flere før han endelig blir tatt.

Jakten på morderen var den største i sin tid, og også den mest dramatiske. For å fange ham satt politiet opp en egen innsatsgruppe med 200 politimenn.

Fredag 11. august var det nøyaktig 40 år siden David «Son of Sam» Berkowitz ble arrestert.

Blitt film og dokumentarer

I etterkant er historien hans blitt brukt til flere spillefilmer, som for eksempel «Summer of Sam» fra 1999. På Imdb.com er David Berkowitz listet med 10 ulike dokumentar- og filmtitler.

TATT: Forsida på New York Post og Daily Mail 11. august 1977 passet nok Berkowitz, som hadde en forkjærlighet for oppmerksomheten i tabloidpressen. Foto: NTB scanpix / AP Photo/File
TATT: Forsida på New York Post og Daily Mail 11. august 1977 passet nok Berkowitz, som hadde en forkjærlighet for oppmerksomheten i tabloidpressen. Foto: NTB scanpix / AP Photo/File Vis mer

Men fortellingen om «Son of Sam» er ennå ikke ferdig fortalt. I anledning årsmarkeringen for hans arrestasjon, er det igjen laget nye dokumentarer som kan avdekke nye sider ved den makabre historien.

Den amerikanske tv-kanalen Smithsonian Channel documentary hadde nylig premiere på dokumentaren «The lost tapes: Son of Sam».

Snakker ut

Fredag viste CBS programmet «Son of Sam | The Killer speaks», der seriemorderen snakker ut om drapene for første gang på over et tiår.

Det er også det eneste intervjuet han har gjort i forbindelse med årsdagen for sin arrestasjon.

- Jeg forstår at folk aldri vil fatte hvordan jeg tenkte, uansett hvor mye jeg prøver å forklare det. De vil ikke forstå hvordan det er å gå i fullstendig mørke, sier Berkowitz til CBS.

Han innrømmer at han følte seg isolert på den tida.

- Jeg så det ikke hele tida. Jeg var veldig på villspor og forvirret. Det pågikk en kamp inni meg. Skytingen var en flukt fra virkeligheten, jeg tenkte at jeg gjorde det for å blidgjøre djevelen. Jeg er lei meg for det, sier han.

TRUE CRIME: David Berkowitz snakker ut hvorfor han begynte å drepe. Video: CBS Vis mer

«Son of Sam»

David Berkwitz ble født i Brooklyn og døpt Richard David Falco, men ble adoptert av paret Pearl og Nathan Berkowitz, som bodde i Bronx.

Da han begikk de grusomme angrepene bodde han i Yonkers, New York og arbeidet i postvesenet. Da var han 24 år gammel.

INNSATSGRUPPE: Politiet satt opp en egen innsatsgruppe for å etterforske drapene. 200 politimenn arbeidet med saken. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Richard Drew, File
INNSATSGRUPPE: Politiet satt opp en egen innsatsgruppe for å etterforske drapene. 200 politimenn arbeidet med saken. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Richard Drew, File Vis mer

Kallenavnet «Son of Sam» valgte Berkowitz selv. Det var etter at han hadde begått et dobbeltdrap i Pelham Bay Park i april 1977 at Berkowitz la igjen en lapp til drapsetterforsker Joseph Borelli der han identifiserte seg selv som «Son of Sam».

Drapsmannen sørget også for at landets største aviser fikk den samme beskjeden.

Ti dager senere snakker Borelli direkte til morderen på en pressekonferanse:

- «Son of Sam»: Vi vet nå at du ikke er en kvinnehater - og vi vet at du har lidd. Vi ønsker å hjelpe deg og det er ikke for seint. Vær så snill la oss få hjelpe deg, sa Borelli, ifølge nettavisa Newsday.

- Sam er en tørst fyr

I juni samme år sendte David Berkowitz et brev til New York Daily News i anledning ettårsdagen for de første drapene:

- Du kan bare glemme meg hvis du vil, for jeg bryr meg ikke om publisitet. Men du må ikke glemme Donna Lauria, og du kan ikke la folket glemme henne heller. Hun var ei veldig søt jente, men Sam er en tørst fyr, og han vil ikke la meg slutte å drepe før han får nok blod, skrev han i brevet, ifølge Newsday.

Til psykiatere har David Berkowitz forklart at han fikk beskjed om å utføre drapene via demoner som snakket til ham gjennom hunden til en nabo i Yonkers, Sam Carr. Berkowitz mente demonene beordret ham til å drepe unge mennesker som var ryddige, rene og velpleide.

40 ÅR ETTER: David Berkowitz sitter nå i Shawangunk Correctional Facility i Wallkill. Han har ikke uttrykt noe ønske om å bli prøveløslatt. Foto: NTB scanpix / AP
40 ÅR ETTER: David Berkowitz sitter nå i Shawangunk Correctional Facility i Wallkill. Han har ikke uttrykt noe ønske om å bli prøveløslatt. Foto: NTB scanpix / AP Vis mer

Seinere har han trukket tilbake denne forklaringen, og sagt at det bare var noe han sa til seg selv for å overbevise seg selv.

Kaller seg «Son of Hope»

I 2012 ga Berkowitz et sjeldent intervju til CBS. Han hevder å ha funnet Gud mens han har sittet i fengsel. Han kaller seg nå «Son of Hope», driver sin egen en nettside, og veileder andre innsatte og folk som skriver til ham for å få inspirasjon.

- Jeg snakket med Gud og fortalte ham hvor lei meg jeg var, sa han til CBS den gangen.

David Berkowitz er blitt 64 år gammel og soner sin dom ved Shawangunk Correctional Facility i Wallkill. I 2002 kunne han søke om prøveløslatelse. Selv om han uttrykte anger, hadde han imidlertid ingen ønsker om å bli løslatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!