40-åringer spiller 16-åringer: «Nå er vi teite på liksom, liksom»

Comeback på Netflix.

OVERSKUDDSPROSJEKT: «Wet Hot American Summer: First Day of Camp» fremstår som et overskuddsprosjekt for en gjeng som er like glade i rollene sine nå som for 14 år siden. Foto: Saeed Adyani/Netflix
OVERSKUDDSPROSJEKT: «Wet Hot American Summer: First Day of Camp» fremstår som et overskuddsprosjekt for en gjeng som er like glade i rollene sine nå som for 14 år siden. Foto: Saeed Adyani/Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2001 ble komedien «Wet Hot American Summer» slaktet av kritikere, før den gradvis vokste til å bli en kultfilm.

Godt hjulpet av en rolleliste som inkluderte Bradley Cooper, Amy Poehler, Paul Rudd og Elizabeth Banks som i voksen alder fikk spille 16-åringer på sommerleir i 1981.

Når oppfølgeren sparker i gang er de samme skuespillerne blitt rundere, mer rynkete, tynnere i håret og 14 år eldre. Løsningen blir, selvsagt, å lage en forløper lagt åtte uker før filmens handling, til leirens første dag.

Teit på liksom
Om dette høres teit ut er det bare fordi det utgjør selve essensen i humoren til regissør David Wain og medforfatter Michael Showalter:

«Nå er vi teite på liksom, liksom».

Her er overspill med vilje og fnisende parodier på popkulturelle klisjeer, paret med hermetiske grønnsaksbokser som snakker og den typen hvor-langt-kan-vi-dra-det-humor som nødvendigvis må oppstå i aldersspennet mellom rollefigurene og skuespillerne som spiller dem.

Som i impromiljøet mange av skuespillerne har røttene sine i kan sånt slå begge veier.

Avstanden er kort fra inspirerte latterkuler til ideer som i høyden fremkaller et halvveis anerkjennende «fiffig'a gitt». Det er en ikke ubetydelig mengde daukjøtt her.

Likevel. Om man først skal se komikere prøve og feile, finnes det atskillig verre folk å tilbringe tida si med.

Overskuddsprosjekt
Serien fremstår som et gedigent overskuddsprosjekt for en gjeng som tydelig er glad i rollene sine.

Som når Paul Rudd nok en gang gir alt han har som utålelig arbeiderklasse-eplekjekkas.

Foruten samtlige fjes fra 2001-filmen dukker alt fra Kristen Wiig (rikmannsdatter) og Lake Bell (dårlig kjæreste) til Paul Scheer (rockejournalist), Weird Al (hypnotisør) og Jason Schwartzman (leirleder) opp, godt hjulpet av assorterte «Mad Men»-fjes som Jon Hamm (leiemorder) og John Slattery (sleip dramalærer).

Og under seriens tykke lag av ironi banker et parodihjerte av den gamle skolen.

Dette er nærmere klassikere som «Mannen Med Den Nakne Pistol» og «Hot Shots» enn idiotfilmer som «Scary Movie» og «Movie 43». Godmodig og varmt heller enn kalkulert og pubertalt.

Dermed er det også lett å bli glad i de førti år gamle liksomfjortisene som forsøker å få seg kjæreste og (selvsagt) redde sommerleiren fra ymse farer, selv under de mer tafatte strekkene.

KLYSETE: Paul Rudd går opp i rollen som 16 år gammel klysekjekkas med hud og hår. Foto: Gemma La Mana/Netflix
KLYSETE: Paul Rudd går opp i rollen som 16 år gammel klysekjekkas med hud og hår. Foto: Gemma La Mana/Netflix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer