40 år for folk flest

Anders Langes protestbevegelse har utviklet seg til å bli et sterkt og selvstendig alternativ i norsk politikk.

INNFLYTELSE: - Til tross for en tilværelse i opposisjon har vi påvirket samfunnet og politikken i stor grad, skriver Siv Jensen og Carl I. Hagen. Fra stortingsvalget i 1973. Anders Lange, stifter og formann av Anders Langes parti til nedsettelse av skatter og avgifter.   Foto: Helge Sunde
INNFLYTELSE: - Til tross for en tilværelse i opposisjon har vi påvirket samfunnet og politikken i stor grad, skriver Siv Jensen og Carl I. Hagen. Fra stortingsvalget i 1973. Anders Lange, stifter og formann av Anders Langes parti til nedsettelse av skatter og avgifter. Foto: Helge Sunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det nøyaktig 40 år siden Anders Lange skapte folkebevegelsen som forandret norsk politikk. Historien om Fremskrittspartiet er en fortelling om dyktige ombudspersoner og framtidsrettede løsninger. Til tross for dette har partiet vært utsatt for latterliggjøring og stor motgang.

Fremskrittspartiet har vært partiet samfunnseliten, herunder politiske motstandere, byråkrater og presse, har elsket å hate. Våre politikere er kalt populister, dumrianer, rasister og det som verre er. Opphevelse av kringkastingsmonopolet? Uansvarlig. Innvandring en utfordring? Rasister. Handle mat etter klokka 17? Familiefiendtlig. Stykkprisfinansiering av tjenester til innbyggerne? Populister. Eksemplene er mange. Vår historie har vært preget av motstand fra folk som har ment at alt bør være som det er, og at det å gjøre ting på en bedre måte er umulig. Fremskrittspartiets historie er historien om forslag og løsninger som har blitt sablet ned, karikert og latterliggjort. For så å bli allment akseptert og innført av de andre partiene 10, 20, 30 år seinere. Vi har vist vei og lagt premissene for mye av utviklingen i norsk politikk. Til tross for en tilværelse i opposisjon har vi påvirket samfunnet og politikken i stor grad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer