DEBATT

Jagerfly:

40 elefanter er også for mange

Jeg får ikke Lysbakkens alternativ om at vi må anskaffe 40 F-35 til å rime med måten han argumenterer på.

AVHENDE: Bli heller med på en prosess med å avhende de 28 F-35, dersom Lockheed Martin insisterer på å prakke de på oss, skriver Arnljot Ask. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
AVHENDE: Bli heller med på en prosess med å avhende de 28 F-35, dersom Lockheed Martin insisterer på å prakke de på oss, skriver Arnljot Ask. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Audun Lysbakken har i Dagbladet 4. desember et prisverdig utspill mot at Norge skal kjøpe de 52 F-35 kampflyene som USA vil tvinge på oss.

Som Lysbakken påpeker, vil dette gjøre Norges forsvars- og sikkerhetspolitikk til et underbruk for USAs globale militærkonsept, ved siden av at kostnadene det påfører oss vil kvele investeringene i utstyr og mannskaper til et forsvar som kan forsvare Norges sjølråderett.

Det jeg ikke får til å rime er Lysbakkens alternativ om at vi må anskaffe 40 F-35.

Det medfører riktignok noe mindre kostnader, men ser ikke Lysbakken at også 40 vil føre til den samme bindinga til USA-strategien? Fortsatt vil NATO (les USA) basene på Ørlandet og Evenes spille samme rollen, og USAs infanteristasjoner i Stjørdal og indre Troms vil bite seg fast.

P-8a-Poseidon overvåkingsflyene vil skyve ut P-3-Orion-flya og bli stasjonert både på Evenes og på Andøya (som USA også gjerne vil ha!).

SV var opprinnelig mot hele F-35-kjøpet, slik Rødt ennå er. Men da de rødgrønne vedtok kjøpet på opp til 52 fly, gikk de med på det. Fikenbladet var at ikke alle skulle bestilles med det samme, men at Stortinget skulle supplere antallet år for år. Og SV har så fulgt med på ferden med påplussinger hvert år.

I fjor gikk SV med på å øke antall fly til minst 40, selv om de ikke lenger satt i regjering og vi kun hadde signert sluttkontrakt for 28 fly.

Hvis SV allerede stemmer for nye 9 milliarder i årets budsjettbehandling vil vi nå 34. De siste 6 flya behandles på høsten 2018. Hvordan kan SV fortsette på denne galeien, samtidig som Lysbakken argumenterer på det han gjorde i Dagbladet?

Vår oppfordring til SV er: Stem mot både nå og neste år. Bli heller med på en prosess med å avhende de 28, dersom Lockheed Martin insisterer på å prakke de på oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer