PIKENES HANS: Hans Jægers «Enden af en avklippet Traad» er solgt til Nasjonalbiblioteket for 400 000 kroner. Her er Jæger portrettert av Edvard Munch.
PIKENES HANS: Hans Jægers «Enden af en avklippet Traad» er solgt til Nasjonalbiblioteket for 400 000 kroner. Her er Jæger portrettert av Edvard Munch.Vis mer

400 000 for et mislykket sjekketriks

Ukjent Hans Jæger-manuskript solgt til Nasjonalbiblioteket.

(Dagbladet.no): Nasjonalbiblioteket har kjøpt et tidligere ukjent manusskript av Hans Jæger for hele 400 000 kroner melder ukesavisa Dag og Tid.

Hans Jæger var en av Kristiania-bohemens mest sentrale og omstridte skikkelser, hans biografiske forfatterverk skapte stor oppstandelse for sine skildringer av prostitusjon og promiskuøsitet.

Les meg helt eller les meg ikke
Boken som nå er solgt til Nasjonalbiblioteket går under navnet «Enden af en avklippet Traad» med undertittelen «Læs mig helt eller læs mig ikke».

«Enden af en avklippet Traad» er ikke datert, men artikkelforfatter Arvid Bryne i Dag og Tid skriver at man mest sannsynlig kan plassere boken til 1882.

Hans Jæger-manuskriptet som nå er solgt, er nærmest et utkast for Hans Jægers senere og mer kjente verk «Fra Kristiania-Bohêmen».

Boka handler om hvordan Jæger skulle få en ung kvinne til sengs.

Blasfemi
Jæger er ute og spaserer med en kvinne og forteller historien om en jente som hadde kommet til ham med nystrøkne skjorter.

- I detalj fortel han korleis han væpna med eit kondom som han rulla ut og demonstrerte, freista overtyda henne om at eit samleie ikkje kunne få uønska konsekvensar. Han blæs og opp kondoma for å syna at ho kunne vera heilt sikker på ikkje å få barn. Så siterte han Jesu ord om at «hvo der ser på en kvinde for at begjære henne, han har allerede bedrevet hor med hende i sit hjerte», skriver Bryne i sin artikkel.

Dermed var det ingen grunn til at hun ikke skulle være med ham også i virkeligheten - eneste forskjellen er at det er bedre i virkeligheten, resonnerer Jæger videre.

Den delen der Jæger tar i bruk et avsnitt fra bibelen for å få jenta til sengs, var også med i «Fra Kristiania-Bohêmen». Jæger ble dømt for blasfemi i Byretten på grunn de religiøse referansene.

I «Enden af en avklippet Traad» forteller Jæger historien om kondomen og jenta, for så å spørre sin turkamerat om ikke de skal hoppe i høyet. Taktikken fungerte ikke og Jæger må vende hjem til sin «triste, ensomme hybel.»

Den store summen det ukjente manuskriptet ble kjøpt for hadde nok kommet godt med i Jægers tid.

- Hans Jæger var i pengenaud mest heile livet. No er ei lita handskriven «lefse» han skreiv tre år før «Fra Kristiania-Bohêmen» seld for meir pengar enn han nokon gong såg, skriver Bryne.

ORIGINALMANUS: Bilde av «Enden af en avklippet Traad». Foto: Arvid Bryne
ORIGINALMANUS: Bilde av «Enden af en avklippet Traad». Foto: Arvid Bryne Vis mer