TRIST: Plyndringen av universistesmuseet i Bergen er virkelig trist, og det er all grunn til å håpe at tingene dukker opp igjen. For gjenstandene er små kikkhull til vår historie som dette forgylt bronsebeslag som tidligere hadde pyntet en hellig bok.
TRIST: Plyndringen av universistesmuseet i Bergen er virkelig trist, og det er all grunn til å håpe at tingene dukker opp igjen. For gjenstandene er små kikkhull til vår historie som dette forgylt bronsebeslag som tidligere hadde pyntet en hellig bok.Vis mer

400 viking-gjenstander på Vestlandet er fortsatt søkk borte

Trist plyndring.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det trenger ikke å ha vært akkurat slik, men la oss si at en gang i sommerhalvåret like før år 800 passerte en båt vestlandskysten på vei mot høvdingsetet Bjørke ved Ørsta. Var det godt med vind, var seilene trukket opp, hvis ikke rodde mennene i takt innover Hjørundfjorden. Skipet var lasta med vikinger, edelmetall og treller. I høvdingsetet lesset vikingene tjuvgodset ut av båten. En av vikingene holdt et forgylt bronsebeslag i hånda, fornøyd over å komme hjem fra utlandet med en gave til kona.

Det forgylte beslaget hadde tidligere pyntet en hellig bok, møysommelig nedskrevet av en munk i et kloster i England et sted. Men så hadde vikingene angrepet klosteret. Munken ble drept, tatt til fange eller klarte å flykte, mens boka ble stjålet fra klostret. Og fordi slike skrifter var verdiløse i det machoorienterte vikinguniverset, ble bøkene kastet, mens beslagene ble tatt med hjem og omgjort til brosjer. Slik som denne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn